Herman Boel fan met Evy Gruyaert
Fans

“Geef nooit op, je zal nadien nog zo trots zijn op jezelf” – Herman Boel (49)

Home » Tips » “Geef nooit op, je zal nadien nog zo trots zijn op jezelf” – Herman Boel (49)

In maart 2021 blikken we met Herman Boel (49 – zaakvoerder vertaalbureau Alta Verba) terug op exact een jaar geleden, toen de lockdown zijn wekelijkse badmintontrainingen stillegde en hij op zoek ging naar een sport die hij kon beoefenen, ongeacht de coronamaatregels. Het antwoord op deze vraag was eenvouding: lopen.

De omschakeling van badminton naar lopen was geen evidente keuze voor Herman. “Lopen was niet meteen mijn ding en ik deed het eigenlijk niet graag. Korte spurtjes zoals bij badminton waren wel iets voor mij, maar alles langer dan 200 meter was een no pasarán.” Toen Herman echter op de Start 2 Run app stootte, besloot hij zichzelf én Evy eind maart een kans te geven. Hij had niets te verliezen, behalve misschien wat kilo’s. Want samen met zijn gezin besloot hij niet alleen zijn beweging, maar ook zijn voedingspatroon te veranderen en een gezondere levensstijl aan te nemen.

Het magische getal ‘15’

Bij de start van zijn looptrainingen, had Herman twijfels bij het Hardlopen met Evy-schema, waarbij je na 10 weken 5 km ononderbroken kan lopen. “Het leek me een zware overschatting. Op je 20ste lukt dat wel, maar op iets oudere leeftijd?”, was Herman sceptisch. Toch volgde hij het programma nauwgezet en liep hij niet meer of minder dan wat Evy hem voorschreef. De ene week ging al beter dan de andere. Vooral de eerste 4 weken vroegen het nodige doorzettingsvermogen om aan zijn trainingen te beginnen. Maar na die eerste maand begon hij het plots leuk te vinden. Helemaal wanneer hij zich beloonde met degelijke loopschoenen en nieuw loopmateriaal.

Exact 10 weken na de start van het programma, precies op zijn 49ste verjaardag, liep Herman zijn allereerste 5 km – aan één stuk. Een geweldige ervaring! Herman twijfelde om een vervolgschema te starten in de app, maar besloot over te gaan naar vrije trainingen. Zijn loopjes groeiden organisch, zowel qua afstand als qua snelheid, tot hij in oktober de eerste 10 km liep, zonder te stoppen. Op de laatste dag van 2020 liep hij zelfs voor het eerst 15 km in anderhalf uur! Dat getal ‘15’ was ook op een ander vlak belangrijk: sinds 1 januari 2020 was Herman ook 15 kilo kwijtgeraakt. “Dat zijn 15 flessen melk die ik minder meesleur. Ik had dit resultaat nooit durven dromen.”

Karakter en vastberadenheid

Maar zoals dat gaat, liep het niet altijd even vlot en kende ook Herman zijn dipjes. Dankzij de actieve Facebook-groep ‘Ik loop met Hardlopen met Evy’, waarop duizenden Hardlopen met Evyners dagelijks hun ervaringen, overwinningen, frustraties en vragen delen, vond hij nieuwe motivatie. “Er valt zelden tot nooit een slecht woord en er wordt niet geoordeeld”, aldus Herman. Uit de Facebook-groep haalde hij bovendien nuttige tips, zoals trager lopen, een schema gebruiken als houvast en trainingen geleidelijk aan opbouwen. Maar niet alleen online kreeg hij bevestiging, ook offline kwamen positieve reacties uit zijn omgeving. “Ik kreeg her en der te horen hoe geweldig mijn vooruitgang en prestaties waren en dat die toch wel van veel karakter getuigden. Zelf heb ik dat nooit zo ervaren. Ik ben beginnen lopen, vond het leuk en hield vol. Maar die reacties geven je uiteraard wel een goed gevoel en de nodige motivatie om te blijven lopen.”

Momenteel loopt Herman twee keer per week en volgt hij het Hardlopen met Evy programma ‘10km onderhoud’. Regen of kou kunnen zijn motivatie om te gaan lopen soms nog doen dalen, maar Herman zet dapper door. “Ook wanneer het badminton weer hervat, zal ik blijven lopen. Misschien iets minder – het lichaam moet het nog allemaal aankunnen – maar met steeds dezelfde vastberadenheid.”
Herman heeft nog een handige tip voor iedereen die soms de motivatie mist om te gaan lopen. Hij stelde een eigen muzieklijst op Spotify samen die hij alleen voor het lopen gebruikt. “Ik probeer buiten het lopen zo weinig mogelijk naar die muziek te luisteren, zodat ik alleen al voor de muziek mijn loopschoenen wil aantrekken. Mijn favoriete loopnummer is trouwens ‘Find Me’ van Sigma en Birdy. Als ik dat hoor, begint de adrenaline te pompen en kan ik de hele (loop)wereld aan.” Je vindt de muzieklijst van Herman deze maand terug in de Hardlopen met Evy app, waar je ook zijn andere loopnummers kan beluisteren.  

De tip van Herman voor beginners

“Wie ook wil beginnen lopen, raad ik de app van Hardlopen met Evy met Evy aan. Zonder die app zou ik dit resultaat nooit hebben gehaald. Belangrijk is wel dat je je steevast aan de voorgeschreven loopjes houdt. En geef nooit op. Je zal nadien nog zo trots zijn op jezelf.”

Looppaspoort Herman Boel

Naam: Herman Boel
Beroepsactiviteit: Zelfstandig vertaler en copywriter altaverba.be
Leeftijd: 49
Startte met lopen: eind maart 2020
Persoonlijke loopreden: conditie & ontspanning

Heb jij een straf verhaal? Mail jouw verhaal en een foto van jezelf naar evy@hardlopenmetevy.nl