running shoes
Loopkledij en -schoenen

Hoe kies ik de juiste loopschoen?

Home » Tips » Hoe kies ik de juiste loopschoen?

Voor elke loper, van beginner tot gevorderde, is een goede loopschoen essentieel. Het vormt de basis van je sportoufit, geeft je meer comfort tijdens de training en vermindert je kans op blessures. De juiste keuze maken, is niet altijd gemakkelijk. Je mag je niet zomaar laten leiden door het kleur, er zijn namelijk nog zoveel andere elementen die de keuze van je loopschoen bepalen.

Houdbaarheid

Een goede loopschoen kan je 800 tot 1000km verder brengen. Dat lijkt veel, maar als je elke week ongeveer 16 tot 20km op de teller hebt, dan haal je die afstand binnen het jaar. Ben je blessuregevoelig? Neem dan niet het risico en vervang je loopschoenen op tijd. Een nieuw paar koop je enkele weken voor het eind van de houdbaarheidsdatum aan, zodat je je nieuw paar kan afwisselen met je oud paar en je nieuw paar stap voor stap kan laten vormen naar je voet. Nieuwe schoenen kan je best ook even inwandelen (thuis of buiten) vooraleer je een looptraining start.

Tweede paar loopschoenen

In onze blogpost over “hoe onderhoud ik mijn loopschoenen” hadden we ook reeds de tip gegeven om een tweede paar loopschoenen aan te schaffen. Een dubbele investering in het begin, maar wel een investering die je heel wat meer opbrengt. Zeker wanneer je meer dan 3 trainingen per week plant, is een tweede paar loopschoenen aanbevolen zodat ook je loopschoenen kunnen herstellen van de training. Anderzijds is het zeker een pluspunt om 2 verschillende modellen van loopschoenen aan te schaffen. Zo kan je bijvoorbeeld loopschoenen met focus op stabiliteit kiezen voor een lange training, en opteren voor een lichtgewicht voor intensievere trainingen. Of ben je een bosloper? Kies dan voor een trailschoen. Een loopspeciaalzaak kan je hierin zeker adviseren. Op basis van je voetprofiel wordt bepaald welke loopschoen bij je past.