Evy Gruyaert portrait
Gezondheid

“Ik ga regelmatig lopen, maar verlies nauwelijks gewicht”

Home » Tips » “Ik ga regelmatig lopen, maar verlies nauwelijks gewicht”

Iedereen loopt met een bepaald doel. De ene wil een snelle 10 kilometer lopen, de andere wil vooral vetten verbranden. Nu de zomer voor de deur staat willen veel mensen snel enkele kilootjes verliezen. Hoe doe je dat op een efficiënte en gezonde manier? Klinkt bovenstaande titel je bekend in de oren? Dan train je waarschijnlijk niet doeltreffend.

Nog al te vaak wordt gedacht dat je pas gewicht verliest wanneer je badend in het zweet en buiten adem bent na je workout. Niet dus. Het is namelijk zo dat door intensief te sporten je vooral suikers verbrandt in plaats van vetten.

Een vetloopje

Een trage duurloop op een lege maag waarbij je focust op je hartslag is veel efficiënter. Mijn artikel “trainen op een lege maag” vertelt je wat dat inhoudt. Tijdens een vetloop train je een Extensieve duurloop, of soms ook wel een LSD (Long Slow Distance) training genoemd. Om een idee te hebben van hoe snel jouw hart mag gaan, kan je je hartslagzones in de Hardlopen met Evy app berekenen. Dit geeft je een indicatie, maar ieder individu is verschillend. De beste manier om je optimale hartslagzones te bepalen is door een maximale inspanningstest af te leggen in een sportlabo zoals Energy Lab.

Gezond eten & bewegen

De beste manier om gewicht te verliezen is dus om zowel op je voeding als beweging te letten. Beide factoren zullen het gewichtsverlies positief beïnvloeden. Eet gezond en probeer iets minder kcalorieën in te nemen dan wat je verbruikt op een dag. Maar denk er aan dat meer sporten ook meer behoefte aan voedingsstoffen met zich meebrengt en let er dus op dat je niet overdrijft. Geleidelijk aan gewicht verliezen is gezonder, veiliger en meer succesvol op lange termijn!

Wistjedat

Om één kilogram vet te verliezen moet je 7.000 tot 9.000 kcal verbranden. 

Always keep in mind 

* Vetten verbrand je tijdens de LSD-zone. Dit staat voor long, slow en distance. Je loopt dus lang (minmum 30 minuten) aan een traag tempo. Pas na een half uurtje lopen gaat je lichaam vetten verbranden.
* Lopen helpt je af te vallen, maar enkel in combinatie met een gezond voedingspatroon, want dat blijft uiteraard nog altijd de basis.
* Zorg ervoor dat lopen een routine wordt.
* Vergeet geen water te drinken voor en na je workout!