Evy Gruyaert kiss emoji
Gezondheid

Waarom BMI niet alles zegt

Home » Tips » Waarom BMI niet alles zegt

Je BMI is een maatstaf voor een gezond gewicht, maar die kan soms wat misleidend zijn. Ik leg je uit waarom.

Heb jij een gezond BMI?

Je BMI, of Body Mass Index geeft de verhouding weer tussen je lichaamsgewicht en je lichaamslengte. Je berekent het door je gewicht (in kilogram) te delen door je lichaamslengte in het kwadraat (in meter). De wiskundige formule wordt dan BMI = kg/(m)^2
Je hebt een gezond gewicht als je BMI-waarde groter is dan 18.5 en kleiner dan 25.

BMI zegt niet alles

Je BMI berekent geen lichaamsvetpercentage, hetgeen een belangrijke factor is voor je gezondheid en ter preventie van ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen. Bovendien is BMI geen goede maatstaf voor kinderen of personen die erg gespierd zijn. Kinderen zijn pas volgroeid op volwassen leeftijd en hun verhouding tussen lengte en gewicht is anders in verschillende levensfases. Mensen met een grote spiermassa worden onterecht als zwaarlijvig beschouwd. Je BMI houdt namelijk geen rekening of je gewicht uit vetmassa of spiermassa bestaat.

Meet je lendenomtrek

Het meten van je buikomtrek is een goede test om een idee te vormen over je vetopstapeling. Hierbij bereken je geen vetpercentage, maar het geeft een idee over je opgestapeld vet ter hoogte van je buik. Uit onderzoek blijkt dat opgestapeld vet rond de buikregio meer kans geeft op cardiovasculaire aandoeningen en kanker. Je hebt een gezonde lendenomtrek en dus geen verhoogd risico indien je buikomtrek minder is dan 80 cm, voor mannen is dit 94 cm.

Appel en peer

Met betrekking tot je buikomtrek zijn er 2 types: appel en peer. Mannen zijn voornamelijk appeltypes, vrouwen eerder peertypes. Maar dat kan verschillen!

  • Appeltypes hebben voornamelijk buikvet, deze soort vetopstapeling hebben meer risico op ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
  • Peertypes hebben voornamelijk vetopslag op de bovenbenen en heupen. Deze vetopslag heeft minder risico tot het vormen van ziektes.

Wist je trouwens dat er verschillende types vet bestaan? Zo is onderhuids vet minder gevaarlijk dan visceraal vet. Visceraal vet is vet tussen de organen. Iemand die ‘alles mag eten en niet verdikt’ zijn vaak mager aan de buitenkant, maar kunnen binnenin eigenlijk heel ongezond zijn. Alles hangt dus af van je eetgewoontes en het type vet dat je bezit.

DEXA scan

Wil je graag een nauwkeurige en specifieke meting van je lichaam samenstelling, kies dan voor een DEXA-scan bij Energy Lab