yoga met evy
Blessurepreventie

Yoga en lopen: een (mis)match? – Deel 1

Home » Tips » Yoga en lopen: een (mis)match? – Deel 1

Yoga & lopen: ze lijken op het eerste gezicht absolute tegenpolen, maar eigenlijk zijn ze de ideale combi. Ontdek hier waarom ook jij het lopen beter zou aanvullen met yoga. Coach Evy geeft alvast 5 goede redenen.

In 2006 kreeg ik de loopkriebels te pakken en in 2010 heb ik yoga ontdekt. Sindsdien ben ik beiden gaan combineren. Dat is een op het eerste gezicht misschien wel vreemde combinatie, en toch… eigenlijk zijn yoga en hardlopen een perfecte match! Hoe kunnen beiden elkaar dan versterken hoor ik je denken, en is het dan wel goed om die twee met elkaar te combineren? Ik leg het even uit…

1. Je algemene conditie gaat erop vooruit

Dat je door lopen je conditie op peil brengt én houdt, lijkt logisch. Maar wist je dat je ook door yoga je conditie een flinke duw in de goede richting geeft? Het is namelijk zo dat er een verschil is tussen zware inspanning en milde inspanning. Een combinatie van beiden zorgt ervoor dat je conditie perfect zit en dat zorgt voor balans in je dagdagelijkse leven. Veel mensen focussen na een dag stilzitten op het werk voornamelijk op die zwaardere inspanning tijdens het sporten, maar dikwijls is die overgang tussen helemaal niks doen op je werk en dat uurtje keihard vlammen ’s avonds tijdens het lopen te bruusk en te eenzijdig. Je hebt ook een mildere vorm van beweging en conditietraining nodig om in balans te zijn. Daar zorgt yoga voor.

2. Yoga is een vorm van mindfulness in beweging

Wanneer je yoga doet, ben je bezig met jezelf, met jouw lichaam, jouw ademhaling en ben je helemaal in het ‘hier en nu’. Dat gevoel kan je ook hebben tijdens het lopen, want ook daar hou je je bezig met die ene voet voor de andere te zetten en ga je op in die cadans. De zogenaamde runners’ high is hier het perfecte bewijs van.

3. Je wordt er flexibeler van

Bij het lopen ga je je spieren verkorten, terwijl yoga er net op gericht is om je spieren te verlengen, en zo opnieuw lengte en ruimte in je lichaam, spieren en ruggengraat te creëren. Door regelmatig yoga te beoefenen, maak je je spieren dus soepeler en een pak flexibeler. Hierdoor kunnen ze schokken en onregelmatigheden van een harde ondergrond beter opvangen. Wat op zijn beurt zorgt voor minder blessuregevaar tijdens het lopen.

4. Je lichaam wordt krachtiger

Lopen is een krachtige sport, zoveel is duidelijk. Maar ook yoga doet beroep op je spieren en bouwt je spierkracht verder op. Schijnbaar ‘eenvoudige’ yogaposes vergen veel meer van je lichaam dan je op het eerste gezicht zou vermoeden, ten minste als je de houding correct uitvoert. Meer nog, je zal door yoga minder snel blessures oplopen tijdens je looptrainingen, aangezien yoga je spieren flexibel(er) maakt, terwijl het ook nog eens zorgt voor meer spieropbouw – hetzij meestal in subtielere vorm- én je bovendien verschillende spiergroepen in één training aanspreekt met yoga.

5. Je houding wordt beter

Wie de Hardlopen met Evy-app al heeft gebruikt met een begeleid schema, weet dat ik erop hamer dat je tijdens het lopen ook je houding in de gaten blijft houden. En je raadt het al: ook door yoga toe te voegen aan jouw looptrainingen, ga je op dit vlak meer progressie boeken. Daarom bestaat er nu ook een Yoga met Evy-app, waardoor je je onder meer bewuster wordt van je lichaam, hoe je je ledematen beweegt en wat een goede houding is. Door de verschillende yogaposes en de bijhorende instructies zal jouw houding gaandeweg verbeteren. En dat loont ook tijdens het lopen, want je zal merken dat je met een goede houding niet alleen gemakkelijker maar ook verantwoorder loopt. En op haar beurt zal ook dit zorgen voor minder blessures.

Ontdek de Yoga met Evy-app