yoga met evy
Blessurepreventie

Yoga en lopen: een (mis)match? – Deel 2

Home » Tips » Yoga en lopen: een (mis)match? – Deel 2

Yoga & lopen: ze lijken op het eerste gezicht absolute tegenpolen, maar eigenlijk zijn ze de ideale combi. Ontdek hier waarom ook jij het lopen beter zou aanvullen met yoga. Coach Evy geeft alvast 5 goede redenen.

In 2006 kreeg ik de loopkriebels te pakken en in 2010 heb ik yoga ontdekt. Sindsdien ben ik beiden gaan combineren. Dat is een op het eerste gezicht misschien wel vreemde combinatie, en toch… eigenlijk zijn yoga en lopen een perfecte match! Hoe kunnen beiden elkaar dan versterken hoor ik je denken, en is het dan wel goed om die twee met elkaar te combineren? Ik leg het event uit… Lees ook zeker de eerste 5 redenen uit mijn vorige blogpost.

1. Ontspanning en stretch

Na elke zware inspanning is het goed om even te ontspannen. Wellicht doe je dat na je looptraining met een stretchsessie, maar waarom vervang je die – geef toe – dikwijls saaie stretchoefeningen niet eens door een yoga sequens? Een zonnegroet leent zich hier bijvoorbeeld perfect toe! Alle spieren van het lichaam worden na de zware inspanning op die manier weer soepel gemaakt, gestretcht én je kan ook je ademhaling weer op punt krijgen, aangezien je tijdens yoga steeds je ademhaling koppelt aan de beweging. Als je niet goed weet hoe zo’n zonnegroet eruitziet of welke andere yogaoefeningen er bestaan, klik dan hier om die binnen de Yoga met Evy-app te ontdekken.

2. Je ademhaling wordt beter

Als we ons hard inspannen zoals tijdens het lopen, hebben we de neiging om ofwel onze ademhaling op te houden ofwel gejaagder, sneller en oppervlakkiger te gaan ademen. Yoga leert je om op een correcte manier te gaan ademen en je ademhaling aan je beweging te koppelen. Je leert dieper in te ademen door je neus en trager uit te ademen, wat voor meer rust en een beter ademtempo zal zorgen tijdens het lopen.

3. Je krijgt opnieuw voeling met je lichaam en leert ernaar luisteren

Terwijl lopen een typisch Westerse sport is en dikwijls focust op prestaties en tijden, gaat yoga helemaal de andere richting uit en dwingt het je – op een zachtaardige manier natuurlijk – om te focussen op jezelf, je lichaam en de pose die je op dat moment aan het doen bent. Yoga leert je dat het geen zin heeft, én onnodig is, om je steeds te vergelijken met anderen en zo jezelf te forceren. Je mag flirten met je grenzen, maar er nooit over gaan. Je leert dus te luisteren naar je eigen lichaam en aan te voelen waar jouw grenzen liggen. Ook tijdens het lopen komt dit van pas, aangezien je keer op keer met je kop tegen de muur loopt wanneer je je forceert en over je grenzen gaat. En op die manier maak je net géén progressie, wat frustrerend is. Het is net daarom dat we zo focussen op het volgen van de schema’s in de Hardlopen met Evy-app, omdat dat ervoor zorgt dat je traag maar gestaag, en met respect voor je lichamelijke grenzen, opbouwt en dus progressie zal maken en dat maakt je dan weer blij!

4. Het zijn toegankelijke sporten die je zelf kan inplannen

Beide vormen van beweging kan je doen waar en wanneer je maar wil. Zeker in mijn geval – met twee kleine kinderen, een onregelmatig werkschema, files, enzovoort – is het niet evident om op vaste dagen en vaste tijdstippen in een (yoga)studio te raken in het centrum van Gent. Lopen en yoga zijn daarom mijn ideale combinatie! Ik kan deze sporten doen wanneer en waar het mij best past, aangezien je voor beide ook niet veel benodigdheden nodig hebt.

5. De combi brengt balans tussen lichaam en geest

Bij het lopen wordt vooral gefocust op het fysieke, terwijl yoga er ook het geestelijke element bijbrengt. Dat totaalplaatje zorgt voor balans en verbinding tussen het mentale en het fysieke. Picture perfect dus!

 Ontdek de Yoga met Evy-app