Evy Gruyaert kiss emoji
Motivatie

Motivatietips voor het lopen – Deel 1

Home » Tips » Motivatietips voor het lopen – Deel 1

Ben jij iemand die vol goede moed begint te lopen in de hoop een aantal kilo’s kwijt te raken, maar na twee of drie weken terug in je oude gewoontes hervalt? Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Zeker als beginnend loper ligt het gevaar op de loer dat je jouw goede voornemens niet kan volhouden. Daarom geef ik enkele van mijn beste tips mee, zodat je dit keer wel volhardt!

1) Stel een kortetermijndoel

Niets is zo demotiverend als bijna of geen vooruitgang boeken. Daarom is het aan te raden om kleine doelen te stellen voor jezelf. Zo kan je beter zeggen: ‘Ik wil volgende week 2x gaan lopen’ dan ‘Ik wil 5 kilo afvallen op een maand tijd’. Je zal merken dat doelen op de korte termijn veel haalbaarder zijn, waardoor je minder snel gedemotiveerd zal raken omdat je geen vooruitgang ziet. Zo blijf je in de running voor jouw doel op de langere termijn, namelijk fitter en gezonder worden.

2) Neem foto’s van jezelf

Stop met elke dag op de weegschaal te staan en neem liever foto’s van jezelf. Zorg ervoor dat je de foto neemt als je pas begint met lopen en neem om de twee weken een nieuwe foto op dezelfde plaats en hetzelfde tijdstip, in dezelfde kledij. Zo kan je zien of je al een aantal kilo’s bent kwijtgeraakt.

Wil je een stapje verdergaan? Neem dan een body scan bij Energy Lab. Zo krijg je een gedetailleerd beeld van jouw vetpercentage en conditie. Na enkele maanden kan je een tweede keer langsgaan om een duidelijk beeld te krijgen van jouw evolutie.

3) Plan jouw training in je agenda

Zet een alarm of schrijf in jouw agenda welke dagen je tijd hebt om te lopen. Bekijk dit week per week en probeer je hieraan te houden. Vink een afgewerkte training aan, zo krijg je een mooi overzicht van jouw prestaties.

4) Leg jouw loopkledij klaar

Leg de dag voor je gaat lopen jouw sportgerief klaar op een zichtbare plaats. Wanneer je de volgende dag thuiskomt na het werk zal dit jou motiveren om toch te gaan lopen. Ben je niet van plan om onmiddellijk te sporten? Trek dan je outfit aan, zodat je geen excuus meer hebt wanneer je lekker in de zetel ligt. Die sportbroek gaat niet uit voor je bent gaan lopen! 😉

5) Probeer een nieuwe route

Zorg voor genoeg afwisseling in jouw looproutes, anders gaat het snel vervelen. Ga op zoek naar mooie parken, bossen of looppistes in jouw buurt en probeer ze allemaal uit. Desnoods vertrek je met de fiets en ga je daarna lopen. Zo heb je wat meer variatie in jouw trainingen.

Ik zie nog steeds geen resultaat. Wat nu?

Blijven de resultaten uit ongeacht deze tips? Ga dan misschien eens langs bij een sportcoach die advies kan geven op maat. Zo kan je bij Energy Lab een trainingsschema op maat laten maken, jouw conditie testen of een body scan nemen. Bovendien zal dit alweer een extra motivatie zijn om het lopen te blijven volhouden. Veel succes!