5 redenen om te beginnen sporten

Home » Tips » 5 redenen om te beginnen sporten

Heb je een drukke dag gehad op het werk? Of veel stress omtrent het bereiken van een deadline? Dan kan het deugd doen om je hoofd eens volledig leeg te maken om er de volgende dagen weer helemaal tegenaan te kunnen gaan. Sporten is niet enkel goed voor onze geest maar zeker ook voor het lichaam. Vind je niet echt de motivatie of reden(en) om te gaan bewegen? Lees dan deze blog om een aantal redenen te ontdekken die je kunnen aanzetten om te beginnen sporten.  

1 conditie opbouwen

Dit kan een eerste reden zijn om te beginnen sporten. Wanneer je een goede conditie hebt ga je je ongetwijfeld veel fitter voelen, maar hoe bouw je nu je conditie op? Hiervoor wordt aangeraden om 3x per week intensief te gaan sporten en dagelijks 10 000 stappen te zetten. Dit kan je zowel thuis doen als aan de hand van een duursport zoals lopen, zwemmen, fietsen… Let wel op! Plan voldoende rustdagen in om je lichaam tijd te geven om te herstellen van je vorige training en aan te sterken voor de volgende. 

Wanneer je een rustdag hebt kan je altijd eens een halfuurtje lenigheid- of krachtoefeningen doen of een korte wandeling maken om zo je lenigheid, kracht en coördinatie van de spieren te trainen naast je uithoudingsvermogen. 

Iemand met een goede conditie is dus over het algemeen gezonder dan iemand zonder goede conditie.  

2 Efficiënte calorieverbranding

Voel je je niet goed in je vel of wil je een sportiever lichaam? Dan kan gewichtsverlies zeker ook een reden of motivatie zijn om te beginnen sporten. Als we puur gaan kijken naar het verbranden van het aantal calorieën tijdens het sporten dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen de sporten fietsen, lopen en zwemmen. Afhankelijk van je tempo en het gewicht kan je al snel 300-800 calorieën per uur gaan verbranden.   

Zoals eerder vermeld is lopen een van de beste cardiovasculaire oefening om af te vallen. Wanneer je hartslag verhoogt, komt de vetverbranding op gang en verbrand je meer calorieën op een uur joggen dan bijvoorbeeld op een uur wandelen. In onze Hardlopenmetevy app kan je je gewicht invullen en up-to-date houden om een correcte weergave van je kilocalorieën te krijgen tijdens het lopen.  

3 Gezond lichaam

Sporten heeft namelijk ook een positief effect op je lichaam. Het is niet alleen goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten maar daarnaast vermindert het ook de kans op hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht, diabetes type 2 en osteoporose. 

Door regelmatig te gaan sporten, krijg je ook een betere weerstand die je zal beschermen tegen bacteriën en virussen en waardoor je minder ziek wordt. Ook de hartspier wordt sterker, doordat je hartslag naar omhoog gaat, moet het hart flink werken om bloed door je lichaam te pompen. Dus als je vaak gaat sporten, zal het hart hard moeten werken en krijg je een sterkere hartspier. Dit heeft ook als voordeel dat je cholesterolwaarden in het bloed verlagen en waardoor het risico op hartaandoeningen minder wordt. Ook neemt de kans op bloedklonters af.  

Je krijgt er ook sterkere spieren door, wanneer je bijvoorbeeld een hele dag aan een bureau moet zitten dan is bewegen juist extra belangrijk! Je kan je lichaam namelijk soepel houden door te sporten aangezien je bij het sporten je lichaam op een andere manier gebruikt. Hierdoor zal je merken dat je spieren minder stijf zijn en je houding verbetert.  

4 mentale gezondheid

Sporten is niet enkel goed voor het lichaam maar het is ook goed voor onze mentale gezondheid. Het kan namelijk je stress, angst en depressie verminderen. Door te sporten vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters (=signaalstoffen) waaronder: endorfine, dopamine en serotonine. 

Endorfine wordt ook wel het anti-stress hormoon genoemd en legt binnen de minuut een stressreactie stil. Hierdoor word je vrolijker en relaxter. Hoe vaker je gaat sporten, hoe beter de productie van endorfine dus geef zeker niet op na een zware training! Daarnaast verhoogt lichaamsbeweging ook het gehalte aan dopamine, dit wil zeggen dat het onze aandacht en motivatie verhoogt. En de derde signaalstof is serotonine wat zorgt voor ons humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen. Deze laatste helpt ook om stress te voorkomen.   

Door te sporten worden je hersenen aan het werk gezet waardoor je productiever bent en helderder kan gaan nadenken, ook gaat je spijsvertering gaan werken waardoor je meer energie krijgt. Door regelmatig te gaan sporten, ga je ook beter slapen omdat je sneller in slaap valt, dieper slaapt en frisser wakker wordt.  

5 Sociaal leven

Het kan je ook motiveren om samen met iemand te gaan sporten. Door samen te sporten kan je anderen ontmoeten die dezelfde interesses hebben als jij en zo je sociaal netwerk uitbreiden. Samen sporten heeft ook als voordeel dat je sneller en vaker gaat gaan sporten. Het geeft ook een gevoel van samenhorigheid wat dan weer een sociaal voordeel is voor degenen die worstelen met depressie en/of sociale angst.  

Niet enkel fysiek maar ook online kan je je sociaal netwerk gaan uitbreiden. Zo kan je ook je activiteit gaan delen op sociale media om steun te krijgen van je vrienden, familie of onbekenden. Het kan zorgen voor inspiratie voor anderen om het ook uit te gaan proberen en wie weet kan je dan samen deelnemen aan een loopevenement.