Evy Gruyaert running
Blessurepreventie

Beter lopen? Werk aan jouw core!

Home » Tips » Beter lopen? Werk aan jouw core!

Wist je dat een sterke core kan bijdragen tot betere loopprestaties? Deze 5 oefeningen helpen jouw buik- en rugspieren te versterken.

Als loper krijgen jouw benen het zwaar te verduren. Hierdoor is de kans op blessures groot. Maar je kan die kans verkleinen door te werken aan jouw core. Het is een belangrijke groep spieren die door lopers vaak over het hoofd wordt gezien. Zo zijn we na het rennen allemaal hard bezig met het stretchen van onze benen, maar vergeten daarbij vaak dat elke beweging die we maken wordt versterkt door de romp. Het is dus belangrijk dat we wat meer aandacht aan dit gedeelte van ons lichaam geven, want het zorgt voor meer balans tijdens het lopen, een betere loophouding en het verkleint de kans op blessures. Daarom heb ik 5 oefeningen voor jullie klaar die jouw buik- en rugspieren helpen versterken.

Plank

De oefening die er met kop en schouders bovenuit steekt is de plank! Het is een van de meest effectieve oefeningen voor een sterke core. Maar ook jouw borst en armen zullen ermee verstevigd worden. Let wel op dat je jouw buikspieren goed opspant, zodat jouw billen niet te veel zakken of omhoogsteken!

Brug

Deze oefening is perfect voor jouw lage rug en billen! Wil je deze oefening een tikkeltje moeilijker maken? Strek dan afwisselend jouw linker en rechterbeen uit, zonder je heupen te laten zakken. Je kan ook een gewichtje op je buik leggen om de oefening nóg uitdagender te maken.

Zijwaartse brug

Deze oefening ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo moeilijk uit, maar schijn bedriegt! Niet alleen jouw schuine buikspieren maar ook jouw heupspieren en schouderspieren zullen versterkt worden door de zijwaartse brug.

Superman

De superman is een goede oefening om jouw lage rugspieren te verstevigen, alsook jouw bilspieren en buikspieren! Met andere woorden, jouw hele core treedt door de superman in actie! 😉 Je kan deze oefening bovendien moeilijker maken door beide armen en benen gelijktijdig op te tillen. Houd enkele seconden aan.

Crunch

De crunch versterkt voornamelijk jouw middelste buikspieren, waardoor je een stevigere buik zult krijgen. Tijdens deze oefening blijft de onderrug op de grond.

Meer oefeningen

In de Yoga met Evy-app kan je verschillende oefeningen vinden specifiek voor jouw buikspieren.