Gezondheid

Beter slapen, beter lopen

Home » Tips » Beter slapen, beter lopen

Hoe eenvoudig het klinkt, het werkt echt: hoe beter je slaapt, hoe beter je loopt! Terwijl jij heerlijk wegdroomt, is je lichaam hard aan het werk om je spieren te herstellen en alles van de voorbije dag te verwerken.

Schaapjes tellen

Lijkt het alsof je elke avond schaapjes moet tellen om in slaap te geraken? Onderschat dan de kracht van beweging niet om sneller & gemakkelijker in slaap te geraken. Plan na een drukke werkdag een ontspannend duurloopje. Kies voor lage intensiteit, een vlak parcours en laat je niet verleiden tot een intervaltraining of intensieve duurloop. Een half uurtje is ruim voldoende, en idealiter plan je deze training 4u voor je naar bed gaat. Geen fan van lopen in de avond? Kies dan voor een ontspannende Yogasessie uit de Yoga met Evy app. De app bevat tal van verschillende lessen van telkens +- 30 minuten. Mijn favoriet voor het slapengaan:

 • Goodnight Yoga (gratis les in het pakket “Yoga is goed voor lichaam en geest”
 • Yin voor goede nachtrust (te vinden in het “Ontdekkingspakket”)
 • Post Running (te vinden in het “Ontdekkingspakket”)
 • Cooling down (te vinden in het “Yoga voor sporters” pakket)
 • Gaan slapen (te vinden in het “Yin Yoga” pakket)
 • Twist en detox flow (te vinden in het “Vinyasa Yoga” pakket)

Maak je hoofd leeg

Zet de zorgen van de dag even van je af tijdens je sportmoment. Een leeg hoofd (of beter gezegd geordende gedachten) laat je sneller & dieper inslapen. Hoe meer concentratie je sport vergt, hoe gemakkelijker je jezelf even kan laten afleiden van stressvolle gedachten. Sport zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, maar nog belangrijker dat je ook dieper slaapt. Een diepe slaap laadt de batterijen opnieuw op zodat zowel je lichaam als geest kunnen herstellen. Daarnaast biedt activiteit in je spieren ook meer ontspanning in je spieren tijdens het herstel.

Brandstof voor je spieren

Glycogeen is de brandstof voor je spieren, het geeft je energie wanneer je je spieren inspant. Je glycogeen in je spieren geeft je voldoende energie om ongeveer 1,5u intensief te sporten. Gedurende de dag vermindert je glycogeengehalte, en tijdens je slaap kan je lichaam de reserves terug aanvullen.

Slaaphygiëne

Niet alleen je lichaam en geest maak je vrij voor je gaat slapen, ook je bed en slaapkamer verdienen regelmatig een schoonmaak. Wanneer het eerste lentezonnetje komt piepen, maken we ons alvast klaar voor de grote lenteschoonmaak!

 • Sluit geluid en licht buiten tijdens de nacht, laat het licht meteen na het opstaan terug binnen om je biologische klok wakker te maken.
 • Verlucht je slaapkamer regelmatig en kies voor een temperatuur rond 18°
 • Schud je dekbed elke ochtend op en leg het dubbelgevouwen op het voeteind van je bed
 • Een kwalitatieve matras hoef je niet te keren
 • Was je beddengoed regelmatig op 60°, die kraakverse lakens laten je meteen ontspannen!