Fans

De knop omgedraaid

Home » Tips » De knop omgedraaid

In april 2020 ging de knop om, ik wilde nu eindelijk van mijn overtollige kilo’s af. Ook mijn man kon wel wat kilootjes missen dus samen gingen we ervoor. Gezonder eten, minder snoepen en meer bewegen. Dat bewegen werd wat vaker de fiets pakken en zo nu en dan een flinke wandeling maken. Hier bleef het nog even bij. Toen ik eind september ruim 20 kilo afgevallen was besloot ik dat ik toch wel iets aan sport wilde gaan doen. Want ik wilde wel op gewicht blijven natuurlijk. Aangezien de sportschool niet echt mijn ding is besloot ik eens te kijken of hardlopen wat voor me was. Nou moet ik bekennen dat ik altijd een hekel had aan hardlopen, en als ik iemand door weer en wind zag lopen riep ik vaak: dat zal je mij echt nooit zien doen! Maar goed, ik wilde toch wat sportiever worden dus op internet gespeurd naar een goede hardloopapp. Steeds kwam ik de tip over Hardlopen met Evy tegen dus dat moest wel een goede app zijn. Laat ik die maar eens proberen. Hardloopschoenen gekocht, leuk sportoutfitje en hup met die loopbeentjes. Na les 1 van het eerste 5 km schema was ik meteen verkocht. Dit was best leuk en goed vol te houden. En ik hield vol, steeds een beetje verder en ik was elke keer weer zo blij dat het weer ik een minuut langer volhield. En toen kwam de eerste keer een half uur aan een stuk lopen, ik keek er best tegenop, als me dat maar lukt? Natuurlijk lukte dat. En wat was ik trots op mezelf! Ik, die altijd riep dat ik nooit zou hardlopen, liep gewoon 5 km aan een stuk! Nog niet binnen het half uur, dat lukt me overigens nog steeds niet, maar ik liep het wel!

De smaak van harldoopevents

Dus verder met het volgende schema, opbouwen naar 7,5 km. Ook dat ging me best goed af en omdat ik tijdens af en toe een vrije training al een paar keer 10 km had gelopen ben ik halverwege overgestapt naar het 10 km schema. Omdat ik tijdens dat schema nogal eens een vrije training had gevolgd ben ik dat later opnieuw begonnen en toen wel netjes afgemaakt. Inmiddels was een vriendin/collega/loopmaatje ook begonnen met hardlopen met Evy en lopen we zo af en toe ook samen een rondje. We hebben vorig jaar oktober ook samen de Ladies Run van 5 km in Zoutelande gelopen en ruim een week later deed ik zelf mee aan de Short Run van 6,8 km tijdens de 10 Miles in Antwerpen. Hier heb ik Evy ook nog mogen ontmoeten, heel gezellig! Het meedoen met een echt evenement is toch wel heel bijzonder, al dat publiek dat je aanmoedigt, de sfeer en dat onbeschrijfelijke gevoel als je over de finish komt, na de Short Run smaakte dat naar meer en ondertussen heb ik mezelf ook al opgegeven voor de 10 Miles in april en ben ik na het 10 km schema nu begonnen met de opbouw naar 10 miles. Ik moet eerlijk bekennen dat ik naast dit schema ook nog wel even een andere hardloopapp met schema voor de 10 mijl geprobeerd heb maar er is geen app die zo goed bevalt als de hardlopen met Evy app. De motivaties tijdens het lopen helpen je echt door de zwaardere stukken heen en ook de update over afstand en snelheid is heel fijn. De schema’s zijn makkelijk te volgen en in te plannen en als je gewoon een keer lekker op je eigen gevoel wil lopen is er de optie om een vrije training te doen. Normaal loop ik tijdens de trainingen wel op hartslag en probeer ik in de goede zones te blijven maar dat lukt me niet altijd en dus luister ik ook wel naar mijn gevoel. Het enige wat ik nog een klein beetje mis in de app is dat je bij een vrije training niet een bepaalde afstand kan instellen. Ik doe weleens mee met een virtuele run en dan zou het handig zijn dat je bijvoorbeeld in kan stellen dat de app automatisch stopt als je deze afstand gehaald hebt en je dan ook je exacte tijd kan zien zonder dat je de laatste meters steeds op je app moet kijken of je er al bent. Maar verder, een top app die ik iedereen aanraad.

Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik inmiddels redelijk verslaafd ben geraakt aan het hardlopen. Qua tempo kan het altijd nog beter, want zo hard loop ik eigenlijk helemaal niet maar dat maakt me niet zoveel uit. Het gaat erom dat ik het nog steeds leuk vind en wil me eerst op de afstand focussen. Voor nu de 10 mijl, want al moet ik kruipend over die finish, ik ga het halen!

Mijn motivatie om te gaan hardlopen was in eerste instantie om op gewicht te blijven maar inmiddels is het toch veel meer dan dat. Het is mijn me-time, klinkt misschien gek maar voor mij is het naast inspanning tegelijkertijd ook ontspanning, mijn hoofd leegmaken, genieten van de buitenlucht, het goede gevoel achteraf

Looppaspoort ANGELIQUE:

Naam: Angelique van der Werf (47)
Beroep: Verkoopster in een woonwinkel
Gestart met Hardlopen met Evy: 26-10-2020
Loopmotivatie: Bij het begin was het om op gewicht te blijven, maar intussen is het pure me-time!