Fans

“Dikwijls denk ik: gaat dit over mij?! Rende ik zojuist 16,1km?!”

Home » Tips » “Dikwijls denk ik: gaat dit over mij?! Rende ik zojuist 16,1km?!”

In elke editie van runningNL zetten we een Hardlopen met Evy-fan in de spotlights. In dit nummer is dat Carina Keizer. Zij begon aanvankelijk met wandelen, maar zette dat al snel om in lekker hardlopen.

“Het is 5 mei 2020 en ik zit al een maand werkloos thuis. Ik heb me voorgenomen om me in deze periode op mezelf te focussen. Een cursus, een paar dagen alleen op vakantie, uitvogelen wat voor volgende baan ik wil, sporten oppakken, gezond eten, afvallen, op tijd naar bed, het huishouden eens goed op orde brengen, voorjaarsschoonmaak houden, je kent het wel.
Het loopt anders, want de kinderen (en man) zijn ineens fulltime thuis, de sportscholen zijn dicht en… en… De coronacrisis wordt eigenlijk mijn zoveelste smoes om mijn plannen niet uit te voeren.
Er wordt heel veel geklaagd in deze rare, onzekere tijd. Ik merk dat ik word meegesleurd in negativisme en het denken in problemen. Bah, dit is NIET hoe ik in elkaar zit. Ik besluit om me bewust te focussen op de fijne dingen! We hoeven niets. Geen wekker voor werk of school, de kinderen hoeven niet naar trainingen en wedstrijden. Geen bezoekjes of speelafspraken. We hebben TIJD! Wanneer in het leven krijg je zó’n kans om veel tijd met je gezin door te brengen, zonder afleiding of tijdsdruk? Gek genoeg voel ik me al snel gelukkiger dan ooit tevoren! Er ontstaat een soort ‘gevoel van ruimte’ in m’n hoofd. Tijd om door te pakken!

De omslag van mijn levensstijl

Op Instagram zie ik een story voorbijkomen van een influencer die de Fitbit aanprijst. Het is een wat oudere, simpele versie, maar voldoet aan alles wat ik nodig denk te hebben. Ik bestel ‘m voor € 89,- en de volgende dag wordt-ie al bezorgd. Oei… daar had ik eigenlijk niet op gerekend. Maar goed, dat geld heb ik natuurlijk niet voor niks neergeteld, dus installeren dat ding. De stappenteller vind ik interessant, die functie wil ik direct uitproberen. We gaan lunchwandelen, kids mee, een uurtje rustig wandelen in het bos. ’s Avonds zit ik op de bank en geeft mijn Fitbit 8000 stappen aan. Laat ik mijn 10.000 stappenplan nou maar meteen in de praktijk brengen! Ik trek m’n slippers aan en loop nog een rondje door het park om de hoek.
En zo wordt 6 mei de omslag van mijn levensstijl! Eerst ga ik wandelen, ook geïnspireerd door een interview met Twan Huys. Hij is ook fervent wandelaar en schreef er een boek over. De slippers verruil ik voor mijn hardloopschoenen uit een hardloopcarrière van vier jaar geleden. Vanaf deze dag wandel ik drie weken lang ’s morgens 4 kilometer en ’s avonds ongeveer 3 kilometer. Ik loop het rondje steeds iets sneller. In de Fitbit-app zie ik de conditie-lijn direct omhoog schieten. Dit motiveert! Zelfs mijn hartslag daalt!
Na drie weken ben ik 5,2 kilo afgevallen en helemaal happy met mijn nieuwe actieve gewoontes.

Ik besluit om het hardlopen weer op te pakken. Ik weet dat ik het kan, want het is me jaren geleden al eerder gelukt. Ik start weer met les 1 van het 5km-loopschema van ‘Hardlopen met Evy’. Een training van 20 minuten. 1 minuut en 2 minuten joggen worden afgewisseld met 1 minuut en 2 minuten wandelen. Een hel! Maar ik red het (nét). Vanaf deze dag verruil ik mijn ochtendloop om de dag voor een hardlooptraining van Evy. De conditie stijgt verder en de hartslag daalt verder! Na het 5km-loopschema volg ik de 7,5km, de 10km en rond ik een half jaar later het 10miles-schema af! Dikwijls denk ik: gaat dit over mij?! Rende ik zojuist 16,1km?!
10.000 stappen per dag worden er 15.000 en daarna minimaal 20.000! En met zoveel plezier. Mijn conditie gaat van ‘Zwak’ naar ‘Redelijk’ naar ‘Gemiddeld’ naar ‘Goed’ naar ‘Heel goed’ en is bijna in het vakje ‘Uitstekend’ terechtgekomen.

Na 6 maanden ben ik 37 kilo kwijt. Door heerlijk en gezond te eten heb ik totaal geen behoefte gehad aan ongezonde uitbarstingen. Op een paar feestjes na heb ik een half jaar lang geen alcohol gedronken, en ook niet gemist! Wat een verademing om elke dag fit en fris op te staan en zin te hebben in de dag! Wat een geluk! Wat ben ik blij dat ik de situatie die 2020 met zich meebracht, heb omgezet naar het behalen van gestelde doelen. In kleine stapjes heb ik gewerkt naar een hoger doel. Ik heb dit jaar 2021 het hardlopen doorgezet en in het najaar hoop ik een halve marathon te lopen! Ik kan dus wel zeggen: ‘Running changed my life!’

Looppaspoort Carina:

Naam: Carina Keizer
Beroep: Eigenaar cactuscarina.nl
Gestart met Hardlopen met Evy: mei 2020
Loopmotivatie: Na wekenlang hetzelfde rondje van 5km te wandelen in het bos, wilde ik het mezelf uitdagen om het ook eens al-hardlopend te kunnen halen