Fans

“Elke keer dat ik loop, is een overwinning”

Home » Tips » “Elke keer dat ik loop, is een overwinning”

In elke editie van runningNL zetten we een Hardlopen met Evy-fan in de kijker. Het startschot voor deze nieuwe rubriek wordt gegeven door Marianne
Jeurissen. Dankzij de Hardlopen met Evy-community leerde ze voor zichzelf lopen, niet voor een ander.

Marianne’s hardloopverhaal startte jaren geleden toen ze bij een plaatselijke atletiekclub deelnam aan een Start to Run-reeks. Ze haalde de 5 km, maar niet in één keer. “De 10- en de 15 km-lopers haalden me één of zelfs twee keer in. Ik voelde me een lachertje. En ergens leek ik nooit goed te gaan lopen.” Marianne’s zelfvertrouwen kreeg een deuk en hardlopen verschoof naar de achtergrond.

Een jaar of vijf geleden haalde ze de hardloopschoenen weer eens onder het stof vandaan toen het bedrijf waar ze werkt deelnam aan een zorgmarathon. Heel even had ze opnieuw de motivatie om met de oude podcast weer op te bouwen, maar na het hardloopevenement smolt de motivatie weer weg. Sport was echter niet helemaal uit haar leven verdwenen. Marianne ging op aanraden van haar fysiotherapeut aan fitness doen en probeerde zo haar conditie op peil te houden. Maar door de bewegingsangst die was ontstaan na een aantal keren hevige spierpijn, stopte ze daar weer mee. Tegelijk ontdekte ze dat ze lijdt aan fibromyalgie, een chronische spierstijfheid en lichaamspijn die de hevige spierpijn verklaarde die ze van het fitnessen kreeg.

EEn knop omzetten

Anderhalf jaar geleden kreeg ze echter weer de motivatie te pakken. “Het feit dat ik hardlopen in mijn eigen tempo kon doen en vooral als ik me goed voelde gewoon kon gaan, was de belangrijkste reden om weer te starten.” In het begin had Marianne moeite om de motivatie hoog te houden omdat ze zichzelf regelmatig vergeleek met andere hardlopers, die sneller of langere afstanden trainden dan zij. “Uiteindelijk lukte het me om een knop om te zetten en inderdaad niet met de snelheid bezig te zijn, het boeide me niet meer dat iedereen me voorbijliep, als ik maar liep. En toen ging het ineens weer.” Dat vergelijken is voor velen herkenbaar, maar levert niets op omdat we nou net allemaal verschillend zijn. Jouw snelheid is jouw snelheid, en niet die van een ander. Jouw afstand is jouw afstand, en niet die van een ander. Vergelijken is alleen relevant wanneer je jouw eigen trainingen vergelijkt en bijvoorbeeld eens terugblikt op je allereerste training. Zolang jij jezelf verbetert, ben je goed op weg. Marianne gaf het hardlopen uiteindelijk toch nog een kans en bereikt nu veel meer dan wat ze ooit had durven hopen.

Boost voor het zelfvertrouwen

Haar fibromyalgie is nog steeds aanwezig, maar Marianne leerde naar haar lichaam luisteren. “Ik heb vooral leren accepteren dat ik met fibromyalgie in ieder geval loop, dus elke keer dat me dat lukt is een overwinning.” Ze gunt zichzelf tijd om stap voor stap en verantwoord op te bouwen, en merkt telkens weer dat ze ietsje verder raakt, dat het trainen haar extra energie geeft gedurende de dag en een voldaan gevoel achterlaat, wat haar zelfvertrouwen een boost geeft. “De aller-aller-allerfijnste momenten zijn die keren dat je zonder moeite lopen kan en geniet van je omgeving.” Voor haar favoriete ochtendtrainingen staat ze wat eerder op. In de winter start ze om 8,00 uur, in de zomer al om 6.00 uur om de warmte voor te zijn. “Het is zo geweldig om de dag te zien beginnen.”

NIET MEER ALLEEN

In haar baan in de zorg heeft ze onregelmatige uren waardoor ze per week bekijkt wanneer ze haar trainingen kan inplannen. Intussen is Marianne aanbeland bij het derde schema in de Hardlopen met Evy-app en bouwde ze haar afstand stelselmatig op van 5 km naar 7,5 km en nu naar 10 km. “Ik houd me aan het schema omdat ik weet dat daar over is nagedacht én omdat het me in het eerste schema lukte om 30 minuten aan één stuk te lopen, iets wat ik vroeger nooit haalde.” Hardlopen doet ze intussen niet meer alleen, samen met nog twee andere vriendinnen stimuleren ze elkaar om vol te houden, ieder op hun eigen tempo. En ook in de ‘ik ga hardlopen met Evy’- Facebookgroep vindt Marianne steun. Iedereen telt mee, ongeacht je afstand of snelheid. “Er is steun voor iedereen en ik krijg ook regelmatig van vreemden terug dat ze mijn verhalen zo leuk en inspirerend vinden.”

Voor Marianne mag de Hardlopen met Evy-app verder uitgebreid worden met de optie om routes uit te stippelen en om met je vrienden te verbinden zodat je elkaars trainingen kan volgen en elkaar kan aanmoedigen. Dat zou een heel leuke aanvulling zijn voor haar en haar twee loopmaatjes.

Dank je wel, Marianne, voor je verhaal én je suggesties. Blijf naar je lichaam luisteren, blijf lekker lopen, en geniet van elke overwinning die je haalt. Je bent voor ons alvast een Hardlopen met Evy-held!

Looppaspoort Marianne:

Naam: Marianne Jeurissen (53)
Beroep: Begeleider/coach/verpleegkundige in de complexe zorg. Mijn werkzaamheden verricht ik in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en de (forensische) psychiatrie.
Gestart met Hardlopen met Evy: 21/10/2019
Loopmotivatie: Gezondheid, bezig zijn met de sport