HARDLOPEN MET KINDEREN: ONZE TIPS

Home » Tips » HARDLOPEN MET KINDEREN: ONZE TIPS

Samen sporten geeft energie. Dus waarom niet eens je kind(eren) meenemen tijdens een hardlooptraining? Zo leren ze goede gewoontes aan en zet je hen op weg naar een gezond leven met voldoende lichaamsbeweging. Zeker tijdens vakantieperiodes of op reis is er vaak wat meer tijd om samen te bewegen. Maar hoe pak je dit verantwoord aan en maak je er een leuke ervaring van?

KOPPEL SPORT AAN SPEL

Kinderen kunnen het saai vinden om gewoon wat te rennen. Bovendien begrijpt een kind abstracte noties zoals afstand of tijdsduur van een loopje nog niet altijd. Wil je vermijden dat je kind blijft hangen in ‘hoe lang/ver nog’ gezeur? Schep dan klaarheid over de looproute en zorg voor afleiding.

Praat dus niet in ‘km’s’ of ‘minuten’ maar maak het bevattelijk: ‘vandaag lopen we tot bij oma’ of ‘we gaan nu rennen tot aan de speeltuin’. Dat is klare taal. Je kind kan er wat mee. Kies voor een route die je kind kent of een leuk ankerpunt.

Voeg eens een spelelement toe aan je loopje. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ is een leuk raadspel voor onderweg. Ooit al het ‘dierenketting’ spel gespeeld? Dan zoek je de naam van een dier dat start met de laatste letter van het vorige gekozen dier. Deze spelletjes leiden de aandacht af van de eigenlijke activiteit: het joggen. Het is meteen ook een goede ‘babbeltest’. Als zowel kind als volwassene nog vlot kunnen praten, loop je sowieso aan een gematigd tempo dat jullie samen kunnen volhouden.

MET DE APP

Kun je samen met je kind ook een Hardlopen met Evy schema volgen? Zeker, de Hardlopen met Evy app is er voor iedereen van 10 tot 99 jaar. Start met het ‘je eerste 5 km’ schema. Zo bouw je verantwoord op. Je wisselt wandelen en lopen af. Je kind waant zich misschien wel een superheld. Maar echte helden kennen hun krachten, kinderen vaak nog niet. Een loopschema helpt je kind om de energie te doseren en biedt houvast.

Energy Lab sportcoach Thijs: “Let ook extra op als je kind in een groeispurt zit. Dan is het gevoeliger voor overbelastingsletsels. De pezen en gewrichten van je kind komen dan sneller onder druk te staan. Lopen is een impactsport en kan de botdensiteit en -sterkte positief beïnvloeden. Als je het dus verstandig aanpakt en ook gas terugneemt als je kind een groeispurt doormaakt.”

GEWOON GAAN

Om te starten met hardlopen heeft je kind eigenlijk niet veel nodig. Een paar stevige sportschoenen en leuke outfit volstaan. Kan het lopen je kind toch niet bekoren? Dan is misschien wel fijn om het te laten meefietsen, steppen…Ook een loopbuggy kan een interessante investering zijn als je graag hardloopt en je kindje nog te klein is. Leg de nadruk op samen plezier maken, ga…en geniet!