Evy Gruyaert running
Gezondheid

Het belang van hydrateren

Home » Tips » Het belang van hydrateren

Als je gezond wil leven en/of vermageren is water onontbeerlijk. Je lichaam bestaat tussen de 50-65% uit water. Dan begrijp je zeker wel dat het een belangrijke rol speelt in je leven.  Dan nog maar gezwegen hoeveel je nodig hebt als sporter. Je verliest hopen vocht en dat moet natuurlijk gecompenseerd worden.

Waarom?

Je vochtbalans op peil houden is essentieel. Zeker als je gaat lopen, want tijdens een uur sporten verlies je makkelijk 1 tot 2 liter vocht. Ook wanneer je het gevoel hebt niet hard te zweten, verliest je lichaam continu vocht. Wanneer deze voorraad niet tijdig aangevuld wordt, loop je het risico uit te drogen. Ook onze gewrichten hebben baat bij een zorgvuldige hydratatie. Ze bestaan namenlijk voor 80% uit water en zorgen ervoor dat ons lichaam schokken kan opvangen. Als gewrichten te weinig vocht hebben kunnen ze minder goed functioneren met gewrichtspijn tot gevolg.

Bovendien filtert water de afvalstoffen uit je lijf en heeft het een grote invloed op je spiermassa. Verder weegt het ook mentaal door. Een tekort aan water zorgt voor een mindere reactiesnelheid en kan leiden tot minder motorische controle. 

Wanneer en hoeveel?

Terwijl je aan het sporten bent drink je best iedere 15 minuten 120-250 ml water, wat overeenkomt met ongeveer één glas. Zeker wanneer je langer sport dan een uur is dit aangeraden. Uitgesport? Neem dan zoveel als nodig 😉 Zodra je merkt dat je dorstig bent, geeft je lichaam eigenlijk al aan dat er sprake is van een tekort aan water.

Test je dehydratatie

  1. Ga vlak voor je training nog naar het toilet indien je moet.
  2. Ga naakt op de weegschaal staan en noteer je gewicht.
  3. Drink eventueel nog wat voor je vertrekt, maar ga niet meer naar het toilet.
  4. Sport! Indien je iets eet, onthoud dan het gewicht van deze snack(s). Dranken of gels hoef je niet te onthouden.
  5. Droog je goed af na het sporten alvorens je opnieuw naakt op de weegschaal gaat staan.
  6. Bereken of je voldoende gedronken hebt volgens onderstaande formule.

Alle gewichten worden in kilogram ingegeven.

Dehydratatie = (gewicht voor training – gewicht na training) – gewicht vaste voeding / gewicht voor de training

Dit getal vermenigvuldig je met 100 om je % dehydratatie te kennen.

  •  < 1 % Goed gedaan, je hebt voldoende gedronken!
  • 1 à 2 % Je hebt te weinig gedronken, maar je prestatie zal hierdoor nog niet beïnvloed zijn.
  • > 2% Je hebt te weinig gedronken, neem volgende keer meer drank mee!
  • Bijgekomen? Je hebt te veel gedronken. Dat is nu ook weer niet nodig 🙂 .

Iets anders dan water?

Niet alleen water is aan te raden om te hydrateren. Er zijn heel wat alternatieven die je kunnen helpen tijdens het lopen. Eén ervan is sportdranken. Er is al veel gezegd en geschreven hierover maar ze hebben wel degelijk hun nut. In sportdranken zit er een belangrijke stof, namelijk natrium. Dat zorgt er voor dat je het vocht behoudt dat je innam. Kijk dus zeker naar de verpakking en check of de hoeveelheid schommelt tussen de 400-1100 mg per liter. Verder bekijk je zeker ook de koolhydraten op het etiket. De perfecte kwantiteit schommelt dan tussen 40 tot 80 gram koolhydraten. Zo weet je op wat je juist moet letten als je een sportdrank kiest.

* Bron:  Energy Lab Voedingscoach Evelyne Coppens