Hoe kies je de juiste hardloopschoen?

Home » Tips » Hoe kies je de juiste hardloopschoen?

Ga je beginnen met hardlopen en ben je op zoek naar goede hardloopschoenen? Of ben je een ervaren loper en wil je een nieuwe keuze maken in de juiste hardloopschoen? 

In dit artikel blog geeft De Hardloopwinkel je belangrijke tips om te zorgen dat je de juiste hardloopschoenen voor jouw loopstijl koopt.

HARDLOOPSCHOENEN KOPEN: HOE DOE JE DAT?

Je kunt zowel online als in een specialistische hardloopwinkel de beste hardloopschoenen kopen. We starten met de 3 belangrijkste tips voor het succesvol online kopen van de beste hardloopschoenen:

TIP 1: De juiste maat aanmeten

Bestel altijd de juiste maat. Dat klinkt eenvoudig…en dat is het ook. Hardloopschoenen vallen klein uit, bestel dus altijd 1 hele maat groter dan je voetmaat.

Kijk voor uitgebreid maatadvies en hoe je ze moet opmeten hier: Maatadvies hardloopschoenen

TIP 2: Opbouwen

Bouw het hardlopen langzaam op. Dit is de belangrijkste tip die we je geven. Als je begint met hardlopen, neem dan voldoende tijd om het lopen op te bouwen.

Dan maakt het technisch gezien niet uit of je een antipronatie of neutrale schoen kiest. Loop je al op een neutrale of antipronatie hardloopschoen? Dan is het van belang om hierbij te blijven. Tenzij je het hardlopen weer opnieuw gaat opbouwen.

TIP 3: Hoe kies ik uit neutraal of antipronatie?

Heb je geen voetproblemen of ondersteuning nodig? Kies dan voor een neutrale hardloopschoen en ga rustig van start met rennen. Draag je sportzolen in je schoenen, kies dan zeker ook voor een neutraal model.

Doorloop bij twijfel dit ONLINE LOOPADVIES om te bepalen welk type loper je bent en welke schoenen daar het beste bij passen.

IS DE PASVORM BELANGRIJK?

De pasvorm van je hardloopschoenen is heel belangrijk. Maar laten we realistisch blijven, bij het online kopen van hardloopschoenen is uitproberen een beetje lastig.

Ze moeten aansluiten en als een handschoen om de voeten zitten. Zonder te veteren er al op weg kunnen is een goede indicatie dat je de juiste hardloopschoen hebt gevonden.

Als je de juiste maat hebt besteld, dan zal je merken dat de goede brands als Asics, Brooks, Saucony en Hoka allemaal lekker zitten. De kleine nuanceverschillen in pasvorm weet je echt niet meer na 5 minuten hardlopen.

KAN IK VERSCHILLENDE MODELLEN THUIS PASSEN?

Jazeker, bij De Hardloopwinkel Webshop is het retour sturen eenvoudig en de verwerking gaat razendsnel. Dus wil je toch het verschil voelen tussen 2 vergelijkbare schoenen van andere merken dan is dat geen probleem. Bestel ze gewoon allebei zodat je ze thuis rustig kunt passen en vergelijken. De schoenen die niet passen stuur je eenvoudig weer terug.

KAN IK SCHOENEN TESTEN?

Jazeker, je kunt de in onze webshop gekochte schoenen binnenshuis testen. Je kunt er alleen niet buiten mee gaan hardlopen en ze dan toch retour sturen.

Binnen testen van hardloopschoenen doe je zo:

Kies een moment op de dag wanneer je voeten ‘ingelopen’ zijn om de schoenen te proberen. Meestal is dat aan het einde van de dag. Je voeten hebben dan dezelfde vorm en volume als na 30 minuten hardlopen.

Trek de nieuwe schoenen aan met goede hardloopsokken en draag de schoenen in huis minimaal 30 minuten. Tijdens deze 30 minuten doe je gewoon de dingen die je normaal ook doet. Even de trap op en neer kan ook een goed vergelijk geven voor de pasvorm.

Voel je iets, zijn ze te ruim of juist te strak? Geen probleem, je stuurt de schoenen eenvoudig terug en besteld gelijk de nieuwe maat, zodat je er de volgende dag al op kunt gaan lopen.

Als je na deze 30 minuten nog steeds een comfortabel gevoel hebt dan heb je de test succesvol afgerond. Je kunt nu naar buiten gaan om er lekker mee te gaan hardlopen!

IK BEN EEN ERVAREN HARDLOPER EN WIL GRAAG ANDERE SCHOENEN PROBEREN

Dat is geen probleem en raden we zelfs aan. Afwisseling in loopschoenen maakt de voeten en spieren sterker. Bij het kiezen van hetzelfde type hardloopschoen hebben wij een handige tool voor je ontwikkeld. Maak een keuze voor een ander hardloopmerk door gebruik te maken van ons online schoenadvies.

Kies dan voor de optie ‘toon mij vergelijkbare modellen’ of klik op onderstaande link:

Ik zoek de opvolger van mijn huidige hardloopschoenen