Hoe vind ik tijd om te gaan lopen?
Eigenlijk heeft iedereen tijd, het gaat eerder over hoe je die tijd invult, waar jij prioriteit aan geeft. Geen tijd hebben om te sporten is eigenlijk het volwassen excuus van de hond heeft mijn huiswerk opgegeten.
Tijdsverdeling
Laten we even stilstaan waar al onze kostbare tijd naartoe gaat. Een week bestaat uit 168 uur. Stel dat je werkt en een gezin te onderhouden hebt, dan gaat 60 uur naar werk en woon-werk verkeer, 56 uur naar slapen en 14 uur naar eten. Met deze tijdsverdeling blijft er nog een goede 38 uur over. Deze 38 uur is je vrije tijd: daarin zorg je voor je kinderen, ga je naar de winkel, ruim je op, enz. In die 38 uur zou je in principe tijd kunnen vrijmaken om te gaan lopen. Probeer om in die vrije 38 uur 10% vrij te maken om te bewegen. Dat komt op ongeveer een 3.8 uur per week of een halfuurtje per dag. Ga eens wandelen, lopen of doe wat klusjes in de tuin, want ook dat is bewegen!
Hardlopen met Evy
Lopen met de Hardlopen met Evy app geeft je meer vrijheid dan naar de fitness te moeten gaan. Je hoeft geen rekening te houden met openingsuren, je start aan je eigen voordeur en je kan het perfect alleen doen. Dit zorgt ervoor dat je op elk moment van de dag, wanneer het jou uitkomt kunt gaan lopen. Maar waarom is het toch soms zo moeilijk om toch een gaatje te vinden? Ik geef je graag enkele tips mee!
Plannen, plannen en plannen
Zie bewegen als een belangrijke afspraak met je gezondheid. Plan deze afspraak in je agenda en probeer er niet van af te wijken. Motiveer jezelf om je er aan te houden, zet een extra herinnering in je gsm, leg aan jezelf uit waarom je gaat lopen, stel een doel voor ogen en leg jezelf een termijn op. Beloon ook jezelf als je echt bent gaan lopen op het geplande moment. Ga op zoek naar kleine gaatjes in je agenda, waarom niet eens lopen in je lunchpauze? Vind je echt geen gaatje, maak dan een lijstje met de dingen die je doet, dit geeft je meer inzicht naar waar je tijd gaat. Misschien kan je een paar dingen anders doen waardoor er wel tijd vrijkomt om te lopen. Want hoe klein loopje ook was, je hebt het toch maar gedaan! Naast Evy, mag ook jij trots zijn op jezelf!
Motivatie zoeken en vinden
Het moeilijkste deel van de training is het loopje naar je voordeur om te vertrekken. Ga op zoek wat jou kan motiveren. Motivatie geeft de aanzet tot het beginnen en afmaken van je taak. Het zet je aan om te gaan lopen omdat je denkt iets te krijgen wat je nodig hebt. Ga op zoek naar jouw reden om te gaan lopen en wat jou daarbij kunt helpen. Als je het belang weet van goed bewegen, ga je er automatisch tijd voor maken.
Ga naast interne motivatie, ook op zoek naar externe motivatie. Ook de buitenwereld wil jou helpen jouw doelen te bereiken. Word bijvoorbeeld lid van onze facebookgroep ‘ik ga hardlopen met Evy’ waarbij je steun en motivatie vindt bij andere Hardlopen met Evy, want we’re all in this together! Beloon jezelf en neem deel aan één van onze uitdagingen en maak kans op een mooie prijs. Ook muziek kan een externe motivator zijn tijdens je loopje, in de app vind je heel wat leuke afspeellijsten. Plan om samen te lopen met vrienden of deel jouw looptraining in je vriendengroep, dit alles kan helpen om toch voor dat loopje te gaan!
Tot slot
Win je er echt tijd mee als je het sporten overslaat? Misschien op het moment zelf wel, maar op de langere termijn zeker niet. Als je minder beweegt, ben je minder fit waardoor je vatbaarder bent voor stress, ziektes en zal je thuis of op je werk ook minder presteren. Lopen is dus geen verloren tijd, maar gezonde geïnvesteerde tijd. Het is een manier om fit en gezond te blijven en geeft je een frisse kijk op de zaken. Lopen zorgt er zelfs voor dat je werk erna zelfs sneller verloopt. Een win-win situatie dus om lopen als topprioriteit in je agenda te zetten!