Fans

“Je leefstijl veranderen is geen wedstrijd, maar een leerproces”

Home » Tips » “Je leefstijl veranderen is geen wedstrijd, maar een leerproces”

In elke editie van runningNL zetten we een Hardlopen met Evy-fan in de spotlights. Deze keer is dat de 36-jarige Stéfani Warning, die jarenlang dacht dat hardlopen niets voor haar was. Maar twee jaar geleden besloot ze het roer in haar leven rigoureus om te gooien.

TEKST: JOOST DE JONG

FOTO’S: ROB SPORTFOTOGRAFIE

Hardlopen? Nee, daarvoor was Stéfani Warning niet gemaakt. Te zwaar, te slecht in conditie. Althans, dat maakte ze zichzelf jarenlang wijs. “Wat ik mezelf voorhield, begon ik te geloven. Daardoor durfde ik niet”, vertelt ze nu. “Maar na een paar traumatische tropenjaren besloot ik twee jaar geleden om uit de slachtofferrol te stappen, verantwoordelijkheid te nemen en zelf sturing te geven aan mijn leven. Ik wilde me anders voelen en op een andere manier door het leven te gaan. Ik wilde graag bruisen van de energie en zelfverzekerd in de spiegel kijken. Daarom trok ik ‘de stoute (hardloop)schoenen’ aan. Hoe ik ben gestart? Simpel eigenlijk: schoenen aan en gáán!”

Nooit had ze gedacht dat ze werkelijk zou kunnen genieten van hardlopen. Maar het ging anders. “Ik ben zeker geen marathonloper, maar met een rondje van vijf kilometer ben ik al helemaal in mijn sas. Hardlopen geeft me een goed gevoel en is voor mij een ideale manier om mijn hoofd leeg te maken. Hardlopen is voor mij niet alleen fysiek, maar vooral ook een mentale uitdaging. Het gevoel na een training is zo fijn, misschien wel een beetje verslavend zelfs. Daarom loop ik het liefst vroeg in de ochtend. Zo begin ik mijn dag positief en daar heb ik de rest van de dag profijt van. Hardlopen geeft me het gevoel dat ik sterker ben dan ooit. Het maakt me sterker en fitter, maar ook positiever, energieker en blijer. Het gaat voor mij om hoe ik mij wil voelen en hoe ik wil leven, dat is mijn motivatie”, vertelt Stéfani, die ook nog aan fitness doet, graag de skates onderbindt en thuis onder meer een spinning bike, roeiapparaat, hoepel, supboard, en een kickbike heeft staan. “En met mijn moeder sta ik wel eens op de golfbaan, ik tennis af en toe en ik ben altijd in voor nieuwe sportieve uitdagingen.”

STOK(KEN) ACHTER DE DEUR

Gemotiveerd blijven vindt Stéfani soms lastig. De Hardlopen met Evy-app helpt haar dan. “De ene keer vlieg ik als het ware over het asfalt. Een andere keer trek ik mijn hardloopschoenen aan met flinke tegenzin en ga ik qua snelheid eerder achteruit dan vooruit. Waarom ik dan toch ga sporten? Ik wil bruisen van de energie, lekker in mijn vel zitten en mij zelfverzekerd voelen. Dat is mijn fundament, die intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat ik de energie kan opbrengen om door te zetten op lastige momenten. En sporten geeft me altijd een goed gevoel. Coach Evy motiveert me daarbij, ze helpt me om mijn trainingen goed op te bouwen, geeft me een goed schema en stok achter de deur om het vol te houden én mijn prestaties te verbeteren. De app geeft me houvast en brengt structuur in mijn trainingen. Door je trainingen in te plannen, worden ze een gewoonte en onderdeel van je dag. Wikken en wegen of je wel of niet gaat sporten is er dan niet meer bij, je gaat gewoon. Afspraak is afspraak!”

Toen ze twee jaar geleden begon aan haar zoektocht naar een gezonder en gelukkiger leven, bedacht Stéfani nóg een stok achter de deur. “Ik begon het Instagramaccount @stefani_getsfit, later kwam daar ook mijn persoonlijke website bij (www.stefanigetsfit.com). Het was heel spannend om mezelf op die manier bloot te geven en mijn struggles te delen. Dat je leefstijl veranderen tijd kost en niet makkelijk is, kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Je komt voor heel wat obstakels te staan, met name jezelf. Als je veranderingen in je leven wilt aanbrengen, vraagt dat om in de spiegel te durven kijken en eerlijk te zijn tegen jezelf. Het vraagt misschien wel om jezelf een spreekwoordelijke schop onder de kont te geven. Een gezonde leefstijl gaat om bewuste keuzes maken voor de rest van je leven. Je leefstijl veranderen is geen wedstrijd, maar een leerproces. Voor iedereen is het pad naar een gezonder leven anders. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid tot een passie voor gezondheid. Na twee jaar ben ik nog steeds super enthousiast over alles wat met gezond leven te maken heeft. Daarom lees ik veel, houd ik het nieuws bij en deel ik mijn ervaringen en opgedane kennis met veel liefde en groot plezier. Via Instagram doe ik zelf ook veel inspiratie en leuke contacten op.”

“Het gevoel na een training is zo fijn, misschien wel een beetje verslavend zelfs”

Looppaspoort Stéfani:

Naam: Stéfani Warning (36)
Beroep: Projectondersteuner
Gestart met Hardlopen met Evy: december 2021
Loopmotivatie: Gezondheid en een goed gevoel