drink water voor, tijdens na je training
Looptips / techniek

Ken jij de vochttest al?

Home » Tips » Ken jij de vochttest al?

Het lichaam van een mens bestaat voor ongeveer 80 procent uit water. Het is dan ook niet vreemd dat je voldoende water moet drinken om gezond te blijven. De processen die zich in je lichaam afspelen hebben immers allemaal een bepaalde hoeveelheid water nodig om optimaal te werken. Tijdens duursporten zoals lopen, fietsen en zwemmen heeft je lichaam er een extra grote behoefte aan.

Waarom?

Je vochtbalans op peil houden, is essentieel. Zeker als je gaat lopen, want tijdens een uur sporten verlies je makkelijk 1 tot 2 liter vocht. Ook wanneer je het gevoel hebt niet hard te zweten, verliest je lichaam continu vocht. Wanneer deze voorraad niet tijdig aangevuld wordt, loop je het risico uit te drogen. Ook onze gewrichten hebben baat bij een zorgvuldige hydratatie. Ze bestaan namenlijk voor 80% uit water en zorgen ervoor dat ons lichaam schokken kan opvangen. Als gewrichten te weinig vocht hebben, kunnen ze minder goed functioneren met gewrichtspijn tot gevolg. Bovendien filtert water de afvalstoffen uit je lijf en heeft het een grote invloed op je spiermassa.

Wanneer en hoeveel?

Terwijl je aan het sporten bent drink je best iedere 15 minuten 120-250 ml water, wat overeenkomt met ongeveer één glas. Zeker wanneer je langer sport dan een uur is dit aangeraden. Uitgesport? Neem dan zoveel als nodig. 😉 Zodra je merkt dat je dorstig bent, geeft je lichaam eigenlijk al aan dat er sprake is van een tekort aan water.

Doe zelf de vochttest

  • < 1%: je hebt voldoende gedronken
  • 1 à 2%: je hebt te weinig gedronken, maar je prestatie zal hierdoor nog niet beïnvloed zijn
  • meer dan 2%: je hebt te weinig gedronken, neem de volgende keer meer drank mee
  • Gewicht bijgekomen: je hebt te veel gedronken