regen rain
Loopkledij en -schoenen

Kies de juiste outfit bij regen

Home » Tips » Kies de juiste outfit bij regen

Voor velen is regen een goed excuus om niet te gaan lopen. Echter met de juiste voorbereiding is lopen in de regen een plezier!

Wat aantrekken bij nat weer?

Net als van zweet kun je van regen afkoelen. Daarenboven kun je last krijgen van wrijving en irritatie als je loopt in natte kleding. Wanneer je wil gaan lopen in natte omstandigheden, opteer je best voor een buitenlaag van winddicht en waterbestendig materiaal, die ventilerend werkt. Deze ventilerende capaciteit is enorm belangrijk om te verhinderen dat je je te pletter gaat zweten. Trailschoenen zijn handige loopschoenen in de regen, dit omdat ze vaak een waterbestendige bovenkant hebben. Nog een handig item is een looppetje met klep, dit zorgt ervoor dat de regen uit je ogen blijft. Plaats je gsm in een waterdichte runningsbelt of armband en je bent klaar om te gaan! 

Tijdens de training

Lopen in de regen voelt de eerste meters wat ongemakkelijk aan, maar het heeft ook voordelen. Als je loopt in de regen, loop je eigenlijk in gezondere lucht. Vervuilende stoffen zoals koolstofmonoxide lossen sneller op in water dan in droge lucht. Dit zorgt ervoor dat je sneller en met meer zuurstof kan lopen. Ook houdt de regen je spieren koel en zal het lopen makkelijker aanvoelen, het ideale moment dus om jezelf uit te dagen voor dat extra rondje. 
Om niet uit te schuiven en onnodige blessures te vermijden, is het aangeraden om diepe plassen en modderige wegen te vermijden. Kijk goed uit en zet je voeten voorzichtig neer, hierdoor train je ook je coördinerende spieren waardoor je benen extra verstevigd worden. Ga bij onweer zeker niet schuilen onder een boom. 

Wat na de training? 

Wanneer je de regen hebt getrotseerd is het belangrijk om snel je natte kleding uit te trekken, zodat je het niet koud krijgt. Spring onder een warme douche en wees trots op jezelf dat je ondanks de regen toch je training hebt afgewerkt. Draag naast jezelf ook zorg voor je loopschoenen. Een goede oude tip is om krantenpapier in je natte schoenen te stoppen, op die manier zullen ze sneller drogen en voorkom je onaangename geurtjes. Natte loopschoenen kunnen ook gaan vervormen, wacht dus niet te lang om je loopschoenen te drogen.