female runner thumbs up
Gezondheid

Lopen houdt je gezond

Home » Tips » Lopen houdt je gezond

Lopen is goed voor je lichaam. Het bouwt spieren op, versterkt je mentaal welzijn en is een beschermingsfactor voor heel wat ziektes. Trek dus die loopschoenen aan en bescherm jezelf.

Hieronder een kleine oplijsting van aandoeningen waarbij voldoende fysieke activiteit een beschermende rol speelt:

Osteoporose

Osteoporose is een proces waarbij de dichtheid van je botten afneemt en je botten minder sterk worden. Tijdens het opgroeien tot je 30 jaar neemt je botmassa toe, daarna daalt je densiteit met gemiddeld 1% per jaar. Dit afbraakproces kun je vertragen door voldoende te bewegen.
Voldoende bewegen zullen je botten langer sterk houden en zal de kans verkleinen op eventuele botbreuken. Naast voldoende bewegen, kan je ook je botten versterken door genoeg calcium op te nemen. Deze vind je in melkproducten, maar ook in zaden en groenten.

Artrose

Artrose is gewrichtsslijtage waarbij de kwaliteit van een of meerdere gewrichten afneemt. Een gewricht is de plaats waar 2 uiteinden van beenderen samenkomen en ten opzichte van elkaar bewegen. Dit verloopt normaal soepel, maar bij Artrose wordt het kraakbeen ruwer en zal deze afslijten. Hierdoor kunnen kleine bot- en kraakbeendeeltjes een ontsteking veroorzaken in de gewrichtsholte. Het gewricht wordt ook stijver en minder bewegelijk. Ter preventie van deze aandoening is het belangrijk om voldoende te bewegen. Let wel op voor overbelasting want dit werkt artrose dan weer in de hand.

Hypertensie

Hypertensie is een te hoge bloeddruk. Regelmatige fysieke activiteit zoals lopen hebben een bloeddrukverlagend effect, hierdoor neemt ook de kans op een hartinfarct en andere cardiovasculaire aandoeningen af. Ook het beperken van zout en vetten, het hanteren van een gezond lichaamsgewicht, het stoppen met roken en alcoholgebruik beperken kunnen een te hoge bloeddruk voorkomen.

Suikerziekte

Diabetes type 2 is te voorkomen door factoren zoals voldoende fysieke activiteit. Een daling van de bloeddruk, het behoud van een gezond lichaamsgewicht en een rustigere hartslag in rust zal de insuline gevoeligheid verhogen.

Kanker

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gebrek aan fysieke activiteit een risicofactor is voor veel voorkomende kankers zoals borst- en colonkanker.

Onthoud

Niet alle ziektes zijn enkel te voorkomen met voldoende beweging. Ook voorbeschiktheid, genetische gevoeligheid en andere levensstijlfactoren zoals gezonde voeding, roken, alcohol, … spelen een rol. Onthoud daarom dat jij de levensstijlfactor zelf in de hand hebt en je op die manier kan beschermen tegen ziekten. Wist je trouwens dat 60 tot 70% van de Belgische bevolking onvoldoende beweegt? Zij behalen de beweegnorm niet. Toch heeft een rondje lopen een groot gezondheidseffect, dit effect is het grootst bij mensen die vroeger helemaal niet aan sport deden of weinig actief waren. Hoe lager je startniveau, hoe groter je gezondheidswinst zal zijn. Iedereen kan beginnen met lopen, doe het voor het plezier, maar ook om je eigen lichaam te beschermen.