Sporten met zwangere buik
Gezondheid

Mag je sporten met een zwangere buik?

Home » Tips » Mag je sporten met een zwangere buik?

Eerst en vooral: proficiat met je zwangerschap! Ik hoop oprecht dat je ten volle kan genieten van het gevoel binnenin je buik, en dat je kan blijven bewegen tot aan het einde van de zwangerschap. Sporten tijdens de zwangerschap is sterk aan te raden, maar wel op een verantwoorde manier en met mate.

Het is sterk aangeraden om te bewegen tijdens de zwangerschap, al wil ik wel enkele tips meegeven zodat je op een verantwoorde manier gaat bewegen. Stem alles wat je doet ook steeds af met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je persoonlijke situatie het best inschatten en je bijkomend advies geven. Sporten tijdens de zwangerschap kan de kans op zwangerschapsdiabetes verminderen, en het heeft een positieve invloed op je conditie, je zelfvertrouwen en je algemene gezondheid.

Wat verandert in je lichaam wanneer je zwanger bent?

Je hartslag

De hoeveelheid bloed in je lichaam stijgt gevoelig waardoor je hart een stuk harder gaat slaan. Je hartslag is dus hoger om je baby constant van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

Je ademhaling

Wanneer je buik groeit, zal die op je diafragma (ademhalingsspier) drukken. Vooral in het later stadium van de zwangerschap kan dit hinderlijk zijn tijdens het sporten.

Je evenwicht

Het gewicht vooraan je lichaam neemt toe, dat zorgt voor een extra belasting van de rug en het verandert je evenwicht.

Je glucose

Glucose is het gebruik van suiker in je lichaam. Tijdens de zwangerschap voer je constant glucose naar je baby via het bloed. Wanneer je gaat sporten, verbruik je ook een deel van je suiker waardoor op dat moment minder energie naar de baby vloeit. Om deze reden is het belangrijk extra voorzichtig te zijn met langdurige inspanningen of inspanningen aan hoge intensiteit. Voorzie voldoende energieopname voor, tijdens en na je fysieke activiteit.

Wat zijn de richtlijnen?

Een dagelijkse licht fysieke activiteit is aangeraden, zowel voor zwangere als niet-zwangere vrouwen. Een 30 tot 45-tal minuten per dag even wandelen, met de fiets naar de bakker of school heeft een positief effect op je gezondheid. Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de 10.000 stappen beweegnorm, daar kom ik in een andere blogpost uitgebreid op terug. Naast deze dagelijkse activiteit kan je 2-3x per week iets intensiever sporten gedurende 30 tot 60 minuten. Deze sportnorm is erop gericht je spieren en botten te versterken. Tijdens de zwangerschap stem je deze aanbevelingen af op je eigen mogelijkheden.

Deze bewegingsvormen raad ik je aan

Sporten waarbij je moeite hebt om je evenwicht te bewaren, worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Bij de beoefening van een sport is een continue geleidelijke sportactiviteit beter dan een inspanning met intervallen aan hoge intensiteit afgewisseld met rustperiodes.

Zwemmen

Dit zet ik met stip op één! Zwemmen is de ideale sport tijdens de volledige zwangerschap. Je lichaam wordt ondersteund door het water en je kan de intensiteit en de lengte van je training aanpassen aan de fase waarin je je bevindt.

Yoga

Ook Yoga past perfect bij je zwangerschap. Het leert je om stress los te laten en je krijgt er extra energie door. De oefeningen worden afgestemd op je zwangerschap. Ontdek het zwangerschapsyoga lespakket in de Yoga met Evy-app.

Lopen

Liep je reeds voor de zwangerschap, dan kan je blijven lopen. Naarmate je zwangerschap vordert, zal het lopen minder comfortabel worden door het toenemend gewicht.

Fietsen

Fietsen is ook geschikt tijdens de zwangerschap, maar vermijd fietsen op onverhard terrein omwille van de schokken die je baby kan ondervinden.

Tennis

Tijdens de zwangerschap mag je tennissen aan lage tot matige intensiteit, ook hier raad ik je enkel tennis aan wanneer je voorheen de zwangerschap reeds ervaring hebt met de sport.

Deze bewegingsvormen raad ik je af

Sporten als skiën, contactsporten, duiken en paardrijden worden niet aangeraden tijdens de zwangerschap. Vermijd ook bewegingen met een grote schokbelasting en waarin je je evenwicht kan verliezen. Kies geen oefeningen die je rug zwaar belasten, en vermijd oefeningen waarbij je je adem moet inhouden.

Nog enkele tips

Cooling down

Zeker tijdens de zwangerschap is een goede cooling down belangrijk. Tijdens de cooling down kan je de hoeveelheid circulerend bloed en je hartslag geleidelijk aan doen zakken. Wanneer je plots stopt met sporten, dan bestaat de kans dat je duizelig wordt of zelfs flauwvalt omdat er teveel bloed in de benen achterblijft.

Energievoorraad

Ga niet sporten wanneer je honger hebt. Eet voorafgaand, eventueel tijdens en zeker ook na de sportbeoefening om je suikergehalte optimaal te houden.

Bespreek je activiteiten met je dokter

Vertel bij elke controle welke sport je beoefent en in welke regelmaat. Wanneer problemen zouden opduiken tijdens de zwangerschap kan je dokter inschatten wat je beter wel/niet doet. Sporten kan mogelijks afgeraden worden bij hoge bloeddruk, problemen met baarmoeder, bloedverlies, een vertraagde groei van de baby, diabetes die niet onder controle is of hartproblemen.

Ik wens je een fantastische zwangerschap en een wolk van een baby. Hopelijk kan je er ten volle van genieten 🙂