lopen op zachte ondergrond
Looptips / techniek

Onderzocht: is lopen op zachte ondergrond echt beter?

Home » Tips » Onderzocht: is lopen op zachte ondergrond echt beter?

Lopen op een zachte ondergrond zoals in een bos, grasveld of op een Finse piste is beter, wordt vaak gezegd. Het zou impactblessures voorkomen. Maar is dat wel zo? Aan de Katholieke Universiteit Leuven zochten ze het voor ons uit.

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door marathonloper Peter De Groof en doctoraatsstudent Jeroen Aeles. Die laatste doet bij Human Movement Biomechanics Research Group onderzoek naar de verschillen tussen topatleten en niet-sporters in explosieve bewegingen. Daarin komt onder meer de loopondergrond aan bod. Het onderzoek begon vier jaar geleden. Uit rondvraag in kader van het onderzoek bleek dat 35% van de ondervraagden een Finse piste (ondergrond bestaat uit een verende bovenlaag wat schokken dempt) verkiest om blessures te voorkomen. Maar is zo’n ondergrond nu effectief minder belastend dan een klassieke piste of asfalt?

Ondergrond heeft wel degelijk invloed, maar…

De onderzoekers stelden vast dat een Finse piste effectief een voordeel biedt op het vlak van impactblessures, maar voegen daar meteen aan toe dat er andere factoren zijn die ook invloed hebben. Zo’n finse piste verstoort je stabiliteit en houding, wat amper of niet gebeurt op harde ondergronden zoals een klassieke piste of asfalt.

Snelheid grootste boosdoener

Veel belangrijker is de loopsnelheid. De impact van schokken op je lichaam verhogen aanzienlijk wanneer je aan een hogere snelheid rent. Het type van ondergrond heeft een minder grote impact. Bovendien is het iets heel individueel, want twee mensen kunnen even snel aan het lopen zijn en toch zullen ze beide een andere impact ondervinden.

Advies

Grindpaden: aanbevolen 

Omdat de kleine steentjes zorgen voor een lichte demping, is dit de favoriete ondergrond voor veel lopers.

Bospaden: hoog aanbevolen 

Als je een bos in de buurt hebt, moet je zeker een bostraining in je weekprogramma inpassen. De onregelmatige ondergrond doet wonderen voor je coördinatie omdat je beter moet opletten waar je je voeten zet. Pas wel op dat je geen voet verzwikt.

Gras of mos: hoog aanbevolen

Als je veel groen in de buurt hebt, moet je de gelegenheid aangrijpen om af en toe rustig uit te lopen op blote voeten in het gras. Vooral na een duurloop is dat heerlijk. Lopers met pijnlijke voetzolen moeten lopen op gras vermijden. Op zachte ondergrond ben je namelijk geneigd met je enkel meer naar binnen te kantelen.

Asfalt: aanbevolen aan ervaren lopers

Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte loopondergrond. De materie vraagt wel wat meer van je gewrichten, dus blessuregevoelige lopers kunnen beter voorzichtig zijn met asfalt en goed dempende schoenen kiezen. Probeer zoveel mogelijk qua ondergrond te variëren tijdens je training om eenzijdige belasting van het lichaam te vermijden. Per training kan je variëren, maar ook in eenzelfde training kan je gemakkelijk van ondergrond veranderen door een stukje bos of finse piste in je route te verwerken.