Evy Gruyaert high five emoji
Gezondheid

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen

Home » Tips » Ons lichaam is gemaakt om te bewegen

Hoewel iedereen wel eens liever lui is dan moe, vraagt ons lichaam om te bewegen. Door lange perioden niet te bewegen vertragen lichamelijk processen of vallen die zelfs integraal stil. Ons lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen, ik leg je uit waarom.

Onze voorouders waren constant in beweging om te kunnen overleven, zij verzamelden voedsel of gingen jagen. Ook wij beseffen dat we voldoende hoeven te bewegen om gezond te blijven, echter zijn we nu veel inactiever dan vroeger. Zo hoeven we enkel nog maar naar de winkel te rijden om ons van voedsel te voorzien en door de automatisering hebben we meer en meer sedentaire jobs. Waarom is bewegen of gaan lopen toch zo belangrijk?

Lichamelijke effecten van bewegen

Gaan lopen heeft een impact op je lichaam. Sommige effecten zijn onmiddellijk merkbaar, anderen hebben gunstige effecten op langere termijn. Lopen doet bijvoorbeeld je hartslag versnellen, de ademhalingsdiepte en -snelheid toenemen. Lopen verhoogt ook je fysieke fitheid doordat je spierkracht wordt verhoogt en je spieren meer zuurstof zullen opnemen. Als je vaker gaat lopen zul je merken dat je meer energie hebt en bepaalde bewegingen makkelijker kan uitvoeren dan ervoor. Lopen zorgt ook voor een betere levenskwaliteit en voorkomt bepaalde ziekten. Doordat je meer beweegt, heeft dit een positief effect op je gezondheid. Dit effect is het grootste bij mensen die voordien weinig actief waren of veel tijd zitten doorbrachten. 

Tussenwervelschijven

Door te bewegen worden je tussenwervelschijven ‘gehydrateerd’. Kan dat? Ja je tussenwervelschijven zullen opnieuw vocht opnemen door de alternerende en variërende druk van de wervels tijdens het lopen. Je kan het vergelijken met een spons in een emmer water. Wil je de spons vers water laten opnemen, dan dien je deze eerst uit te wringen. Zo werkt het ook ongeveer bij je tussenwervelschijven.

Bloedsomloop

Wist je dat de diepe kuitspier ook verantwoordelijk is voor het terugzenden van het bloed naar het hart? Bij het lopen zorgt de contractie van de spier voor het opwaarts pompen van het bloed in de onderbenen. Op die manier is het hart niet alleen verantwoordelijk voor het terugbrengen van het bloed en wordt het hart wat ontlast. 

Actieve recuperatie

Veel sporters, verzorgers en trainers zweren bij de methode van actieve recuperatie. Zij beweren dat herstelproces versneld kan plaats vinden door actief te recupereren. Een echt wetenschappelijk bewijs is hier niet voor, maar het zou vooral een mentaal een positief effect hebben. Wetende dat je er alles aan deed om maximaal van een sportprestatie te herstellen.

Hersenactiviteit

Ook op Mentaal vlak heeft je lichaam baat bij het lopen. Heb je ook soms het gevoel dat je de wereld uit een ander perspectief ziet als je aan het lopen bent? Dat je meer oplossingen ziet voor een probleem of je bepaalde zaken beter herinnert? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de hersenactiviteit verbetert bij fysieke activiteit op vlak van geheugen en het nemen van beslissingen. Ga dus volgende keer een rondje lopen als je knopen dient door te hakken. Daarom ook dat beweegpauzes tijdens het cognitief werken of studeren sterk aanbevolen worden.

Minder kans op hart- en vaatziekten

Wist je dat een zittende levensstijl, de kans op hart en vaatziekten verdubbelt dan ten opzichte van een actieve levensstijl? De moeite dus om meer te bewegen.

Ons lichaam is dus niet enkel gemaakt om te bewegen, het blijft enkel gezond als we voldoende bewegen. Geen excuses meer om niet te gaan lopen 😉