Gezondheid

Sporten met kinderen

Home » Tips » Sporten met kinderen

Jij bent de inspiratie voor je kinderen. Wanneer jij gaat bewegen, inspireer je hen om ook te bewegen.

Inspireer

Als ouder ben je een inspiratie voor je kinderen. Vanaf een bepaalde leeftijd zullen ze het niet meer toegeven, maar ze spiegelen zich steeds aan jou en kijken naar je op. Wees een inspiratie voor hen, en toon hen hoe ze plezier kunnen beleven aan bewegen. Moedig elkaar aan, en geef/krijg complimentjes.

Hardlopen met Evy voor kinderen?

De Hardlopen met Evy app is geschikt voor alle leeftijden tussen 10jr en 100jr. Vanaf 10 jaar kan je kind het opbouwprogramma naar de eerste 5 kilometer meevolgen. Stap voor stap bouwen kinderen op deze manier hun conditie op om een lange afstand te kunnen blijven lopen. Net als bij volwassenen is die stapsgewijze opbouw belangrijk om blessures te voorkomen. Zijn je kinderen jonger dan 10 jaar, dan kunnen ze je begeleiden op de fiets, step, hooverboard,…

Tips om je kind mee te nemen tijdens je hardlooptraining

  • Speel “ik zie, ik zie wat jij niet ziet” of maak een dierenketting (laat het volgende dier starten met de laatste letter van het vorige dier)
  • Volg een geocaching route en ontdek de schat
  • Stop even bij een speeltuin tijdens of na je training
  • Voor de allerkleinsten: investeer in een loopbuggy

Andere leuke sporten om met je kind te doen

Kinderyoga maakt zijn opmars, en dat kan ik alleen maar toejuichen. Yoga met en voor kinderen is fantastisch! In de Yoga met Evy app heb ik alvast een gratis les kinderyoga en ouder-kindyoga voor je klaar staan. Probeer het eens uit, leef jullie samen uit en geniet! Download de gratis Yoga met Evy app in de app store. Je vindt kinderyoga in het gratis lespakket van Gezondheid.be, of 10 gratis videos uit mijn kinderyoga boek. Rol je matjes uit en beleef samen yoga.

Daarnaast is er een groot aanbod aan sporten voor kinderen, van turnen tot zwemmen, van hockey tot voetbal. Laat je kind proeven van de variatie, zo kunnen ze kiezen welke sport voor hen is weggelegd.

Hoeveel bewegen?

  • Peuters en kleuters (1-5 jaar) hebben minimum 3 uur beweging per dag nodig. Dit aan een lichte, matige of hoge intensiviteit (staand knutselen, ravotten in de tuin, loopfietsje,…) 
  • Kinderen en jongeren (6-17 jaar) bewegen het best het grootste deel van de dag aan lichte intensiviteit (wandelen, staan,…) en  minstens 1 uur per dag aan matige tot hoge intensiviteit (skateboarden, dansen, sporten in de sportclub,…). In dit uurtje per dag doen ze best ook 3 keer per week kleine oefeningen om hun spieren en botten te versterken (Kinderyoga, klimmen,…) 
  • Probeer hun schermtijd te beperken tot 1-2 uur per dag en probeer hen te motiveren om meer te bewegen. Dit zal later hun gezondheid ten goede komen.