Evy Gruyaert walking
Blessurepreventie \ Looptips / techniek

Tips voor je cooling down

Home » Tips » Tips voor je cooling down

Zit je training erop? Geniet dan nog even van je cooldown vooraleer je de douche in springt.

De voordelen van een cooling down

Tijdens de cooldown laat je jouw hartslag geleidelijk zakken en geef je jouw lichaam tijd om afvalstoffen uit je spieren af te voeren. Dat verkleint de kans op spierstijfheid. Wie de cooling down overslaat, kan na de training een duizelig gevoel krijgen omdat er teveel bloed in de benen achterblijft. 

Hoe doe je een cooldown?

In onze trainingsschema’s zal elke intensieve of intervaltraining eindigen met hardlopen aan een intensiteit die je gemakkelijk kan volhouden. Zo laat je jouw hartslag alvast wat afbouwen tijdens de training. 

Uitwandelen

Wandel na de training nog even uit en geniet van je omgeving. Wil je jouw training delen met vrienden? Dan kan je tijdens deze wandeling al meteen je training in de app opslaan en jouw persoonlijke trainingsdetails delen. Double win 😉 En nadat je uit je welverdiende douche komt, heb je al meteen wat leuke berichten of likes op jouw gedeelde training. In onze facebookgroep “ik ga hardlopen met Evy” krijg je vast en zeker een extra duimpje omhoog van andere Hardlopen met Evy fans. 

Vlinderhouding

Zet je op de grond met je benen in vlinderhouding: plaats je voetzolen tegen elkaar en laat je benen openvallen als een boek. Extra leuk in deze cooling down is wanneer je dit met blote voeten doet en jouw voeten zacht masseert. Het doet niet alleen deugd voor je voeten, maar ook je hoofd krijgt zo het signaal dat het tijd is voor ontspanning. 

Stretchen

Heb je net een intensieve training of wedstrijd achter de rug? Vervang het stretchen dan door een korte hersteltraining de dag nadien. Stretchen na een intensieve training wordt niet aangeraden omdat je spieren spierschade opliepen, en stretching kan die schade vergroten in plaats van ze te herstellen. 

Breng je evenwicht op één been en neem met je hand je voet vast. Probeer je heupen naar voor te duwen, hou je rug recht en je knieën mooi naast elkaar. 

Een bankje in de buurt?

Vergeet ook je bovenlichaam en armen niet te stretchen


Verschil tussen winter en zomer?

Zorg tijdens de cooldown dat je warm blijft. Wanneer de buitentemperatuur het toelaat, kan je jouw cooldown buiten afwerken. Wil je uitwandelen in de winter, probeer dan een warme trui of droog jasje te voorzien dat je kan aandoen.