Evy Gruyaert running
Looptips / techniek

Tips voor je eerste wedstrijd

Home » Tips » Tips voor je eerste wedstrijd

Eindelijk is het moment daar. Na maandenlang trainen, je eerste deelname aan een loopevenement. Maar wat mag je verwachten? En vooral: hoe kan je je hier het best op voorbereiden?

Wees voorbereid

Om de wedstrijd af te werken zonder je longen uit je lijf te lopen of gewoonweg zonder blessures op te lopen, moet je op voorhand enkele maatregelen nemen. Begin bijvoorbeeld met uit je trainingshistoriek af te leiden welk tempo je aankan. Houd je daar tijdens de race ook aan! Probeer dus niet om 15 kilometer per uur te lopen als je op training nooit in de buurt van dat tempo kwam. Ook is het aangeraden op voorhand al informatie te verzamelen over het parcours. Ga je op straat lopen, door een bos, op het strand,… Hou ook rekening met de hellingsgraad (dalend, plat, stijgend) van de route. Alle factoren hebben invloed op je prestaties. Vergeet ook geen kledij die aangepast is aan het weer.

Hou je hartslag in het oog

Je hartslagmeter is een interessant hulpmiddel om te checken of je in het rood aan het gaan bent. Door de spanning van de eerste wedstrijd kan je hartslag bij de start wel wat hoger liggen dan normaal. Als je voelt dat het tempo toch wat te hoog ligt – ook al geeft je hartslagmeter aan dat er geen probleem is – schakel je voor alle zekerheid beter even een versnelling lager. Er zit namelijk altijd wat vertraging op je hartritme.

Vertrouw op je gevoel

Heb je nooit een hartslagmeter gebruikt tijdens de trainingen? Dan kan je helemaal vertrouwen op je gevoel. Kies voor een tempo dat je goed ligt, een tempo dat je goed kan volhouden zonder dat je naar adem moet happen.

Laat je niet opjutten

Laat je niet te veel meeslepen door de sfeer, de andere deelnemers of je entourage. Een groot loopevenement brengt op zich al de nodige adrenaline met zich mee. Zeker als je er voor het eerst aan de start verschijnt. Als je in de flow van andere lopers meegaat, kan dat in het begin misschien wel gemakkelijk aanvoelen, maar later betaal je dat cash.

Test geen nieuwe kledij, loopschoenen of energierepen uit

Kies voor loopmateriaal waar je je goed in voelt: je loopschoenen waar je de trainingen in uitvoerde, die favoriete loopoutfit die je op training draagt. Probeer niets nieuws uit, het zou spijtig zijn als dat nieuwe item je wedstrijd zou verstoren.

Geniet

Het allerbelangrijkste advies dat ik je kan geven, is “geniet”! Dit is jouw moment, het moment waar je al zo lang naar uit kijkt, het moment waar je op vloekte wanneer een training niet ging zoals je verwacht had, maar ook het moment dat voor altijd in je geheugen zal gegrift staan als je eerste loopevenement (van velen hopelijk).