Evy Gruyaert walking
Blessurepreventie \ Looptips / techniek

Tips voor je warming up

Home » Tips » Tips voor je warming up

Klaar om je training te starten? Met deze oefeningen kan je jouw spieren alvast opwarmen voor je training.

De voordelen van een warming up

Een warming up zorgt ervoor dat je spieren klaargestoomd worden voor je trainingssessie, zodat de kans op blessures verkleint én je je mentaal voorbereidt op jouw hardloopsessie. Tijdens de opwarming stijgt je hartslag en versnelt je bloedsomloop geleidelijk. Zo krijgen je spieren meer zuurstof en prikkel je jouw zenuwstelsel. Het vraagt maar een paar minuten tijd voor het begin van je training, dus why not 🙂 

Hoe begin je eraan?

Zodra je je hardloopschoenen aangetrokken hebt, ben je klaar voor je warming up. Kies een afspeellijst in onze app om alvast in het juiste ritme te geraken. 
Sta je aan de start van een wedstrijd? Warm dan op in de laatste 15-30min voor de start. Het heeft geen zin om een uur op voorhand al opwarmingsoefeningen in te plannen. 

Jumping Jacks

Vanuit stilstand spring je naar een breden spreidstand met je armen en je benen, en spring je terug naar gesloten houding. Herhaal dit in hoog tempo. 

Knieën optrekken

Spring ter plaatse en trek afwisselend een knie omhoog, doe dit in hoog tempo.

Hielen naar zitvlak

Spring ter plaatse en trek afwisselend een hiel naar je zitvlak. Ook deze oefening voer je uit in hoog tempo tijdens de opwarming. 

Verschil tussen winter en zomer?

In beide seizoenen is een opwarming aangeraden. In de zomer kan je je warming up gemakkelijk buiten doen, in de winter blijf je waarschijnlijk liefst nog even binnen om je opwarming af te werken. Omdat je spieren in de winter wel wat meer opwarming kunnen gebruiken, kan je je opwarming in de wintermaanden wat langer maken. Zodra je het gevoel hebt dat je licht begint te zweten, ben je klaar om te beginnen lopen.