drink water voor, tijdens na je training
Looptips / techniek \ Voeding

TRAIN JIJ SOMS OP EEN LEGE MAAG?

Home » Tips » TRAIN JIJ SOMS OP EEN LEGE MAAG?

Een nuchtere training is niet voor iedereen weggelegd. Bepaal dus zeker voor jezelf of deze trainingsvorm bij jou past. Voer deze trainingen enkel uit als je je hier goed bij voelt.

Wat is het principe van een nuchtere training?

‘s Morgens vroeg een training starten na enkel een glaasje water te hebben gedronken, zou de vetverbranding van je lichaam stimuleren. Een verhoogde vetverbranding betekent niet dat je overtollige kilo’s er zomaar af vliegen (*spoiler*), het betekent wel dat je lichaam langer met je glycogeenreserve (de opgeslagen voorraad koolhydraten in je spieren) doet en je capaciteit om vet te verbranden verhoogt. Dit zou duurprestaties ten goede komen. Het effect van nuchtere trainingen is echter niet zwart op wit bevestigd. Meerdere onderzoeken zijn reeds uitgevoerd, maar hebben tot nu toe geen onmiskenbaar prestatieverschil aan het licht gebracht.

Nuchter trainen, hoe doe je dat?

Water

Een nuchtere training start na het drinken van een (groot) glas water wanneer je ‘s morgens opstaat. Je hoeft de avond ervoor je voedingsgewoonte niet aan te passen.

Rustige duurloop

Enkel rustige duurlopen onder je aerobe drempel (recuperatieloop, Long Slow Distance training aan een tempo dat je gemakkelijk kan volhouden) kan je nuchter uitvoeren. Plan zeker geen nuchtere training wanneer je een intervaltraining voor de boeg hebt, of eens stevig wil doorlopen.

Gemiddeld 30 min

Een dergelijke training mag maximaal 60 tot 90min duren, de meeste lopers kiezen voor een training van 30min gemiddeld. Is het je eerste nuchtere training? Start dan met 20min om na te gaan of deze trainingsvorm bij je past.

1x/week?

Topatleten die deze trainingsvorm in hun programma integreren, plannen maximaal 1x per week een nuchtere training in. Als recreant is 1 nuchtere training per maand zeker voldoende. Overdrijf hier niet in, en plan het niet in de laatste weken voorafgaand aan een loopevenement. Op dat moment is het net belangrijk dat je lichaam de juiste voedingsstoffen krijgt om klaar te zijn voor de wedstrijddag.

En na de training?

Een nuchtere training is niet van de poes. Wanneer je het uit probeert, zal je merken dat de training zwaarder aanvoelt. Niet alleen je lichaam krijgt extra prikkels, ook je brein vraagt een boost om de training te voltooien. Soms is het echt op je tanden bijten tot de training achter de rug is en je kan smullen van dat heerlijk, gezond ontbijt.

Gezond ontbijt

Na een training op de lege maag is het heel belangrijk een gezond ontbijt te nemen. Kies voor een ontbijt waarin koolhydraten en een beetje eiwitten zitten, liefst met zo weinig mogelijk vet.

Langere hersteltijd

Trainen op de lege maag vraagt heel wat van je lichaam én je brein. Hou dus rekening met een iets langere hersteltijd om te bekomen van deze training en je lichaam te laten rusten vooraleer de volgende training start. Fan van nuchter trainen? Of benieuwd om het eens uit te proberen? Laat het me weten, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!