Van bank tot marathon: Een reis van motivatie en fitness

Home » Tips » Van bank tot marathon: Een reis van motivatie en fitness

Ruud en Machteld begonnen aan een reis van fitheid en gewichtsverlies en vonden hun motivatie om te gaan hardlopen na jaren van inactiviteit. Ze herkenden de effecten van actieve beweging uit hun jongere jaren en wisten dat hardlopen de perfecte remedie kon zijn. In dit artikel verkennen we hun ervaringen, motivaties, trainingsroutines en hun gebruik van de Hardlopen met Evy app.

TEKST: Evelien Maes
FOTO: Machteld en Ruud Bos

DE EERSTE DRIJFVEER: HET HERONTDEKKEN VAN DOELEN

Zowel Ruud als Machteld werden geïnspireerd om te gaan hardlopen omdat ze hun overtollige gewicht, dat ze tijdens de covid pandemie hadden opgedaan, wilden verliezen en hun algehele conditie wilden verbeteren. Ze zagen in dat actieve lichaamsbeweging de sleutel was tot het bereiken van hun doelen en herinnerden zich hoe het hen in hun jonge jaren had geholpen.

VAN GEWICHTSVERLIES NAAR VERBETERING VAN LEVENSSTIJL

Nadat ze allebei met succes meer dan 40 kilo zijn afgevallen, ziet Ruud hardlopen nu als een plezierige activiteit die een positieve toon zet voor zijn dag en hem energie geeft. Voor Machteld is hardlopen een langetermijnbelofte geworden om fit en gezond te blijven.

VAN STRIJD TOT TRIOMF: DE EVOLUTIE VAN TRAINING

De eerste fasen van het hardlopen waren uitdagend. ‘Het begin was zwaar. Een sessie van 20 minuten waarvan je nog een aantal minuten wandelde. We liepen in de avonduren zodat we zo min mogelijk mensen tegen kwamen. Ons eerste sessie was 1,6 km met een gemiddelde snelheid van 4,8 km/u.’

Machteld hardloopt inmiddels met gemak 5 keer per week tussen 6 en 12 kilometer rond de 8 km/u en Ruud tussen de 8 en 16 km, met ruim 10 km/u. Maandelijks doet Ruud ook een halve marathon als training.

‘Hardlopen met Evy is een mooie, simpele loopapp, recht voor de raap. Het doet precies wat je verwacht.  Ondanks wij inmiddels ook Strava gebruiken, is onze primaire loopapp nog steeds deze met Evy. ‘

MOTIVATIE EN CONSISTENTIE VINDEN

De belangrijkste motivatie voor zowel Ruud als Machteld om te blijven hardlopen, is om hun fitheid en algehele gezondheid te behouden. Ze trainen op basis van hun instinct en beschikbare tijd.

‘We motiveren elkaar en voelen ons momenteel fit en gezond. We weten waar we vandaan komen en dat het een lange weg was. Volhouden en realiseren dat de sleutel voor het slagen tussen je oren zit. Daarnaast hebben we beiden een doorzetters mentaliteit en daardoor is ook ons hardloopdoel een bron van motivatie. Het belangrijkste is volhouden. Wij zijn ook vaak met onze camper op pad, maar de hardloop kleding gaat altijd mee. Ook als wij op reis zijn, houden we ons loopritme vast. Wij hebben loopjes geregistreerd van het hoge noorden van Zweden tot de Griekse bakermat van de Marathon.’

DOELEN STELLEN: VERDER DAN HARDLOPEN

Zowel Ruud als Machteld hebben specifieke doelen gesteld voor hun hardlooptraject. Machteld heeft zojuist haar eerste halve marathon achter de rug. Nu is het haar doel deze afstand wat stabieler en sneller af te leggen. Ruud volgt momenteel het trainingsprogramma om deel te nemen aan de marathon van Rotterdam in 2024.

BALANS TUSSEN HARDLOPEN EN ANDERE ACTIVITEITEN

Naast hardlopen doen Ruud en Machteld ook andere fysieke activiteiten om hun fitnessroutine aan te vullen. Ze zwemmen vaak en maken ook fietstochten tussen de 30 en de 50 kilometer. Vanuit hun sportieve achtergrond deden zowel Ruud als Machteld in hun jeugd mee aan zwemwedstrijden en Machteld behaalde ook succes met roeien.

LOOPPASPOORT:
Naam: Machteld (53) en Ruud Bos (52)
Beroep: Mediator en zorgbemiddelaar  (Machteld) – ICT engineer (Ruud)
Gestart met Hardlopen met Evy: 16 februari 2022
Loopmotivatie: Wij begonnen initieel met hardlopen om af te vallen.