Wanneer je hardloopschoenen vervangen?

Home » Tips » Wanneer je hardloopschoenen vervangen?

Het blijft voor vele hardlopers een moeilijke vraag. Daarom gingen we ten rade bij expert ter zake ‘De Hardloopwinkel‘. Met hun 30 jaar ervaring in de hardloopbranche weten zij het antwoord op de meest prangende vragen.

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst onderstaande test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande vragen met JA antwoorden? Dan zijn je hardloopschoenen waarschijnlijk aan vervanging toe…

  1. Je twijfelt of je schoenen aan vervanging toe zijn?
  2. Heb je onverklaarbare klachten na het hardlopen?
  3. Komt het wit van de dempzool door de slijtzool?
  4. Je hebt al meer dan 800 km op de schoenen gelopen?
  5. Je schoenen zijn al ouder dan 3 jaar?

1. Je twijfelt?

Ojee! Dat is het eerste teken. Het feit dat je twijfelt of je schoenen aan vervanging toe zijn, zegt al veel. Want ze lopen niet meer zo lekker, je voelt bij iedere stap het asfalt en bij langere afstanden begin je wat irritaties in de knieën te krijgen.

De pasvorm is eruit, ze sluiten niet meer zo mooi om je voeten. Dit alles betekent dat je hardloopschoenen toe zijn aan vervanging. De beste graadmeter ben je zelf!

2. Onverklaarbare klachten?

Hardlopen is een belastende sport voor de gewrichten in je lichaam. Bij iedere stap land je op 1 voet. Die zijde van je lichaam, met bijbehorende gewrichten, moet jou in balans houden. Die gewrichten functioneren het best bij stabiliteit en voldoende demping.

Zodra die twee onderdelen verminderen gaan je knieën, enkels en zelfs soms heupen of lage rug protesteren. Dit voel je tijdens, maar nog meer na afloop van het hardlopen. Dit is één van de graadmeters dat ze snel moeten vervangen worden.

3. Het wit komt door de slijtzool?

Hoe zie je of je hardloopschoenen versleten zijn? Dat is niet eenvoudig, want aan de buitenkant kun je het niet altijd goed zien.

Onze tip: kijk eens goed aan de onderzijde van je running shoes. Wat zie je zoal? Dat er enige slijtagevlakken onder de hak, zijkanten hak en bijvoorbeeld bal van de voet zitten? Dat is natuurlijk niet zo gek.

Dit hoeft nog niks te betekenen. Het profiel van de zool moet wel nog intact zijn. Begint echter het witte, zachtere gedeelte zichtbaar te worden? Staat je hak helemaal scheef? Dan is er meer aan de hand en moet je de schoenen gaan vervangen voor nieuwe.

Gaten in het bovenwerk en in de hiel kunnen indicatoren zijn dat je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn. Dit gebeurt bij de ene voet vaak sneller dan de andere. Gaat het je irriteren? Dan is het écht tijd voor nieuwe hardloopschoenen.

4. 800 km+ hardgelopen?

De gemiddelde hardloopschoen voor dames en heren gaat tussen de 600 en 1000 kilometer mee. Loop je 15-20km per week dan ben je binnen een jaar al toe aan nieuwe hardloopschoenen. Na deze afstand is de demping van de schoenen aanzienlijk verminderd en verdwenen. Je kunt eenvoudig zelf bijhouden hoeveel je loopt per week in een boekje of via je Hardlopen met Evy app.

5. Je schoenen zijn al ouder dan 3 jaar?

De tijd vliegt als je zo lekker aan het rennen bent! Je twijfelt, had je je schoenen nou vorig jaar gekocht of zijn ze al ouder? Een vraag die menig hardloper zich op een gegeven moment stelt.

Het moment dat je daar aan gaat denken is al een indicator dat ze aan vervanging toe zijn. Hardloopschoenen zijn gebruiksartikelen, dat betekent dat ze gedragen moeten worden. Door gebruik blijven ze hun vering behouden, wat naar aanleiding van het soort gebruik wel jaarlijks steeds minder wordt.

Ook als je niet of nauwelijks op de schoenen hebt gelopen, kunnen ze na ongeveer 3 jaar achteruit gaan. Het zachte dempende materiaal in de tussenzool droogt uit na enkele jaren en verliest daarna langzaam zijn elasticiteit. 

Hoe gaan hardloopschoenen langer mee?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Krijgen de schoenen voldoende rust?
  • Worden de schoenen regelmatig schoongemaakt? 
  • Loop je vaak en veel wissel je dan verschillende paren af?
  • Loop je je hardloopschoenen in?

Rust:

Het kan wel 48 uur duren tot je schoenen in hun oorspronkelijke staat zijn teruggekeerd na het hardlopen. Als je hetzelfde paar schoenen direct na elkaar zwaar belast gaat de demping snel achteruit. Geef je schoenen de rust om te herstellen net als je eigen lichaam. Ben je een fanatieke loper en wil je iedere dag lopen? Koop dan een tweede paar erbij zodat je kunt afwisselen.

Schoonmaken:

Heb je in de regen of modder gelopen, dan kun je je hardloopschoenen het beste laten drogen op de mat. Zet ze niet bij een verwarming, hiervan gaan ze kapot. Je kunt ze het beste schoonmaken met lauwwarm water en een borstel. Haal de binnenzool er ook even een nachtje uit, zodat de schoen kan ademen. Ze mogen absoluut niet in de wasmachine.

Ontdek hier meer tips om je hardloopschoenen mooi te houden!

Afwisselen:

Hoeveel paar hardloopschoenen je nodig hebt hangt af van de ondergrond, je loopstijl en de frequentie van de trainingen. Wissel regelmatig tussen “oudere” en “nieuwere” hardloopschoenen. Beide gaan dan langer mee en behouden hun demping. Je merkt vanzelf wel wanneer het tijd word om afscheid te nemen van je oude schoenen. Koop dan ook gelijk weer nieuwe, zo behoud de schoen voldoende stabiliteit en demping op het asfalt!

Ontdek hier de beste hardloopschoenen voor jou!

Inlopen:

Nieuwe hardloopschoenen kun je het beste even inlopen. Begin met afwisselen in wandelen en hardlopen tijdens de eerste paar keren dat je ze aan hebt. Zo wen je aan de nieuwe demping, niet alleen je voeten maar ook je gewrichten kunnen dan wennen. De schoenen kunnen zich dan wat gaan vormen naar je lichaam, geef dat wel even rustig de tijd.

Bron en foto: de Hardloopwinkel