Evy Gruyaert running
Loopkledij en -schoenen

Wat is de basis voor een loopoutfit?

Home » Tips » Wat is de basis voor een loopoutfit?

In vergelijking met andere sporten vraagt lopen weinig investering. Maar de investering die je maakt, maak je best goed doordacht zodat je de kans op blessures kan verminderen. Ik lijst alvast op wat tot de ideale loopoutfit behoort, we beginnen onderaan 🙂

 Loopschoenen

Een loopschoen is niet zomaar een loopschoen. Sommige lopers zijn goed af met een neutrale schoen, bij anderen kan de loopschoen je loophouding wat bijsturen om de kans op blessures te verminderen en je loopcomfort te verhogen. De beste optie is langsgaan bij een sportspeciaalzaak om je loopanalyse te laten uitlezen en op basis daarvan een schoen te kiezen.

Loopkousen

Of het nu warm of koud is, zorg er steeds voor dat je degelijke loopkousen draagt. Loopkousen verschillen van gewone dagdagelijkse kousen doordat er extra paddings zijn aangebracht op de gevoelige plaatsen. Technische loopkousen zijn bovendien ventilerend, waardoor je kousen niet nat worden. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat je beduidend minder kans hebt op het ontwikkelen van blaren.

Loopbroek en shirt

Of je gaat voor een kort shortje, een 3/4, een 7/8 of lange broek, en daarop een tanktop, tshirt met korte of lange mouwen draagt, kies je helemaal zelf. Meestal speelt de buitentemperatuur wel een rol 😉 Belangrijk is wel dat het (opnieuw) geen katoen is. Katoen neemt je zweet op, maar houdt het ook vast. Je sportkledij zal nat en koud worden, en daar houden je (net getrainde) spieren niet van. Een niet-ademend materiaal zoals katoen zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur zal blijven stijgen, waardoor je nog meer gaat zweten en je een extra risico op oververhitting krijgt. Katoen is dus niet je sportvriend!

 Materiaal

Kies voor nylon of polyester, en bij voorkeur een naadloos ontwerp. De beste loopbroek en shirt zijn ademend, vochtafdrijvend en sneldrogend.

 Laagjes

Op koudere dagen bestaat je bovenkleding best uit verschillende lagen. Je onderste laag bestaat uit thermisch ondergoed, waardoor je je zweet goed geabsorbeerd wordt en je lichaamswarmte voldoende wordt vastgehouden. Daarboven draag je best een loopshirt als isolerende middenlaag. Als bovenste laag draag je dan best een loopjasje. Door verschillende lagen te dragen worden vocht en lichaamswarmte voldoende naar buiten getransporteerd, waardoor je je niet te pletter zweet tijdens je looptrainingen. Sommige truitjes voorzien op strategische plaatsen extra ventilatie (bv onder oksels), zodat de warmteafvoer nog beter kan verlopen.

 Sportbeha

Ok, dit geldt enkel voor de vrouwen onder ons 😉 Maar het is wel een uiterst belangrijk item van je loopoutfit! Draag zorg voor je vriendinnen, zeker tijdens het lopen hebben ze extra ondersteuning nodig. En dan heb ik het niet alleen over die BFFs die naast je lopen, maar ook over je tweeling die je meedraagt. Kies de juiste cupmaat (laat je adviseren in een lingeriewinkel) en ga nooit of te nimmer buiten zonder sportbeha.

Loopgordel

Je gsm, een sleutel, je paspoort en eventueel wat kleingeld,… de kans is groot dat je iets moet kunnen opbergen. Een loopgordel in stretchstof is ideaal om je bezittingen vast te houden tijdens de training. En bij sommige loopgordels kan je ook een drinkflesje bevestigen zodat je voor langere duurtrainingen steeds water of sportdrank kan meenemen.

Loopvestje

In dit Belgische weer ben je best voorbereid op trainingen in de kou, wind of regen. Kies een windbreaker die je beschermt tegen wind, kou en regen. Het is je bovenste laag en is héél dun en gemaakt uit synthetisch materiaal. In de meeste modellen zitten ook wat reflecterende elementen verwerkt zodat je extra zichtbaar bent.

Loopmuts of petje

In de zomer kan een (bij voorkeur wit) looppetje voor wat extra schaduw en verkoeling zorgen, in de winter houdt een loopmuts je warm.

Looplampje

Voor trainingen in het (half)donker is een looplampje een absolute must. Niet alleen voor jezelf om te zien waar obstakels liggen, of hoe je looppad loopt, maar ook voor andere weggebruikers natuurlijk zodat ze je op tijd opmerken. Je kan voor een loopharnas gaan rond je bovenlichaam, of verkies je liever een hoofdlampje?

Ben je een beginnend loper of heb je nog niet alles van deze basis-outfit? Dan weet je wat je mag vragen voor je verjaardag dit jaar 😉