welke effecten heeft lopen op onze mentale gezondheid?
Zit je niet lekker in je vel? Of heb je last van veel stress? Dan kan lopen veel voor jou betekenen! Bij lopen denk je vaak aan gewichtsverlies of het verbeteren van je uithoudingsvermogen maar het heeft naast het fysieke element nog zoveel andere voordelen van je lichaam!
Minder stress
Tijdens het lopen razen serotonine en endorfine door je lichaam en verlaagt het hormoon cortisol, beter bekend als het stresshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam snel kan handelen in stressvolle situaties. Wanneer we een teveel aan deze stresshormonen hebben dan kan je last krijgen van een verzwakt immuunsysteem, grotere eetlust, rusteloosheid, hoofdpijn en weinig energie. Trek dus regelmatig je loopschoenen aan om het cortisolniveau te doen dalen en een beter humeur te krijgen!
Betere nachtrust
Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat we goed kunnen functioneren zowel fysiek als mentaal. Tijdens onze slaap herstelt het lichaam zich. Wanneer er die dag inspanningen zijn geleverd, gaan de spieren onder andere gaan recupereren. Maar ook je brein heeft rust nodig, het verwerkt namelijk alle informatie die we verkregen hebben die dag. Ook onbewust vinden er automatische processen in ons lichaam plaats. Zo neemt bijvoorbeeld de hoeveelheid stresshormonen af en nemen de groeihormonen toe.
Bij een tekort aan slaap gaat het onthouden van afspraken moeilijker, kan je minder goed helder nadenken, vermindert je concentratie… Doordat je vermoeid bent, zorgt je lichaam ervoor dat je wakker blijft waarbij de frontale hersenkwab minder energie krijgt en je zo sneller fouten gaat maken. Je hebt ook minder controle over je emoties, je bent prikkelbaarder en sneller geïrriteerd. Daarnaast kan de kans op stemmingswisselingen en depressie toenemen.
Tevens heb je ook meer kans op lichamelijke kwalen zoals obesitas, verminderd immuunsysteem, cardiovasculaire aandoeningen en chronisch slaaptekort waarbij je bloeddruk en suikerniveau naar omhoog kan gaan.
Meer energie
Vermoeidheid is de nummer één reden waarom mensen niet (genoeg) sporten en bewegen. Door regelmatig aan sport te doen, verbranden je cellen meer energie en wordt er zuurstof verplaatst door het lichaam. Bewegen zorgt ervoor dat de stresshormonen adrenaline en cortisol verlaagd worden waardoor we dus meer energie krijgen!
Verminderde kans op depressie
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sporten helpt om mentaal gezond te blijven. Bij mensen die één tot drie uur per week sporten, is de kans voor een psychische stoornis (depressie, apathie, angst en agressie) te ontwikkelen anderhalf keer kleiner dan bij niet-sporters. Niet alleen de kans om een psychische stoornis te ontwikkelen is kleiner maar verder blijkt dat de kans een anderhalf keer groter is bij het herstellen van een psychische stoornis. Hoe meer iemand beweegt, hoe lager de kans op depressie.