Esther Schuurman
Fans

“Ik was zó trots op mezelf dat ik het eerste schema volbracht had!”

Home » Tips » “Ik was zó trots op mezelf dat ik het eerste schema volbracht had!”

In elke editie van runningNL zetten we een Hardlopen met Evy-fan in de spotlights. In dit nummer is dat Esther Schuurman. Ze begon tijdens de eerste coronalockdown serieus met hardlopen en is van plan om in november de halve marathon van Lissabon te lopen.

“Sinds vorig jaar maart, in de eerste coronalockdown, heb ik het hardlopen écht opgepakt met behulp van de app van Evy. Maar eigenlijk begint mijn hardloopverhaal in de zomer van 2017”, vertelt Esther. “Destijds las ik op Facebook een bericht van een sportschool in een dorp hier 10 kilometer verderop. ‘Vrouwen van 45+ gezocht die in acht weken een paar kilo willen afvallen’, stond er. Dat trok mijn aandacht. Ik had de jaren daarvoor niets aan sport gedaan en wat ik dáárvoor deed, was ook de moeite niet. Wél was ik een lekkerbek en zat ik voor mijn gevoel toch wel 10 kilo boven mijn streefgewicht. En met het idee van de overgang in het vooruitzicht, waarvan gezegd wordt dat je dan nog meer aankomt, voelde ik dat dít het moment was om in te grijpen.”

Drie keer per week sporten!?

Esther reageerde op het berichtje en al de volgende dag nam de sportschool contact op. Ze maakten een afspraak voor een intakegesprek de dag erop. “Het ging om een aangepast abonnement voor acht weken, waarbij ik wekelijks een menulijst zou krijgen met voedingsrichtlijnen én, daar kwam het, ik moest dan maar liefst drie keer per week komen sporten. Oefff, dat is veel! Maar ik had A gezegd, dus zei ik ook B. Het afvallen en sporten ging voorspoedig en gestaag in die acht weken. Daarna besloot ik wel om terug te gaan naar de sportschool in mijn eigen dorp, anders zou ik de drie keer per week sporten niet volhouden.”

Hardlopen

Maar Esther, wat heeft dit allemaal met hardlopen te maken? “Ik was wel sterker geworden, maar mijn conditie was nog niet veel vooruitgegaan”, zegt ze. “Driekwart jaar erna, in 2018, werd op mijn werk een fitvoordezomer-estafetteloop georganiseerd, over een parcours van 2,5 km. Na zo’n vier keer als een dolle oefenen, heb ik meegedaan. Maar ik had al snel flink last van mijn schenen, dus toen had ik het hardlopen wel weer gezien. Tot het voorjaar van 2019, toen heb ik het lopen toch weer opgepakt, mét nieuwe schoenen én met het schema van Evy! Dat beviel me beter. Maar regelmaat in de trainingen kreeg ik er maar niet in, want ik wilde ook het fitnessen drie keer per week volhouden. Als ik bijvoorbeeld zes weken niet had gelopen, kon ik weer opnieuw beginnen. Ik zat wel nog steeds mooi op gewicht en bleef trouw naar de sportschool gaan.”

De knop om

Maar in maart 2020 ging alles dicht. Oók de sportscholen. “Afspreken met vrienden ging niet meer en ik heb een parttimebaan, dus de smoes dat ik geen tijd had voor hardlopen kon ik vergeten. Toen ging écht de knop om”, vertelt Esther. “Ik moest en zou fit blijven, voor mezelf maar ook om mijn werk als verpleegkundige goed te kunnen blijven doen. Ik ben samen met Evy aan de slag gegaan en deed daarbij soms in de tuin wat krachttraining. Het was een prachtige lente, dus heerlijk loopweer. Ik was zó trots op mezelf dat ik het eerste schema volbracht had en gewoon 30 minuten aan één stuk kon lopen!”

“Juni vorig jaar was er een virtuele run voor het kinderkankerfonds KIKA. Een mooi doel, maar dan wilde ik wel de uitdaging aangaan om 7,5 km te gaan lopen. Dankzij vele donors heb ik ruim 500 euro ingezameld én kon ik 7,5 km lopen binnen 50 minuten. Hierna werd het een doel om het lopen vol te blijven houden. Al zag ik er wel tegenop om in de herfst en winter te gaan lopen. Ik was alleen maar goed weer gewend, lopen in de regen had ik steeds weten te vermijden. Hierbij heeft de ‘Ik ga hardlopen met Evy’-Facebookgroep me zeker gestimuleerd. Erg leuk, deze groep, het voelt alsof je andere lopers steeds beter gaat kennen, al heb je ze nooit gezien.”

Op naar Lissabon!

“Al hardlopend kwam ik toch niet ongeschonden uit de herfst en winter. In oktober werd ik ziek door corona en kreeg mijn conditie een knauw. De maand erop heb ik het lopen weer opgepakt met rustige trainingen. Uiteindelijk liep ik weer heerlijk en het was heel bijzonder om in februari zelfs in de sneeuw te lopen. Nu kriebelt een nieuwe uitdaging. Ik wil een halve marathon kunnen lopen en hoe gaaf zou het zijn om dat ergens in een mooie stad te gaan doen? In oktober loop ik daarom de halve marathon in Lissabon! Ook nu maak ik de uitdaging nog groter door geld in te zamelen voor een goed doel. Ik heb dit keer gekozen voor Kanjers voor Kanjers, een organisatie uit mijn omgeving die dromen van kinderen waarmaakt op het gebied van sport en spel. Hopelijk kan het doorgaan. Het is mooi om hiervoor te trainen, samen met Evy!”

Steun Esther & haar goed doel

Wil je Esther een extra duwtje in de rug geven en tegelijk haar goed doel steunen? Via deze betaallink kan je jouw donatie doorgeven voor Kanjers voor Kanjers

Looppaspoort Esther:

Naam: Esther Schuurman (51)
Beroep: verpleegkundige
Gestart met Hardlopen met Evy: maart 2020
Loopmotivatie: fit blijven en een halve marathon lopen in een mooie stad