Elisabeth
Fans

“Lopen voelt als een taak. Maar wel een leuke”

Home » Tips » “Lopen voelt als een taak. Maar wel een leuke”

Fotograaf: Fabienne Roosen

In elke editie van runningNL zetten we een Hardlopen met Evy-fan in de spotlights. In dit nummer is dat Elisabeth Loeber (72), die ondanks haar respectabele leeftijd niet alleen loopt, maar ook nog roeit, aan krachttraining doet en af en toe ook nog Nordic Walking-tochten maakt.

De directe aanleiding voor Elisabeth Loeber om te beginnen met hardlopen was niet alledaags. Op de radio hoorde ze een programma over aanslagen, waarbij de boodschap was: merk je op straat iets verdachts, blijf dan niet kijken, maar ren hard weg. “Kan ik eigenlijk nog wel rennen, vroeg ik me toen af”, vertelt Elisabeth. Toch was dat niet haar enige reden om te gaan lopen. “Ik was ook net borstkankervrij verklaard, enkele kilo’s te zwaar en de vitaliteit was ver te zoeken. Een artikel over hoe gezond hardlopen voor je is, zette me op het spoor.”

Elisabeth was destijds 69 jaar en op internet zocht ze naar informatie of beginnen met hardlopen op die leeftijd wel een goed idee was. “Ik kon nergens vinden dat dat niet zo was. Ik had gehoord over de app van Evy. Die heb ik toen gedownload en ben begonnen op een paar oude hardloopschoenen die ik nog had.”

Ze zette de trainingen direct in haar agenda en volgde de instructies van Evy nauwkeurig op. “Daardoor voelde het als een taak die ik volbrengen zou. Om het leuk te maken heb ik een ‘bucket list’-punt gemaakt: ooit een wedstrijd lopen met dochterlief. Zonder daar een termijn aan te hangen, bewust niet. De taak uitvoeren ging letterlijk met hollen en stilstaan vanwege kleine blessures. Mijn lichaam was immers niets meer gewend. Met rust, geduld en steeds opnieuw beginnen werd het plezier met de dag groter. Bijna een jaar later liepen we die wedstrijd! Ik zie het hardlopen nog steeds als een taak, maar wel een leuke. Na de 5 km volgde de 10 km en het verhogen van de snelheid op de 10.”

Boordroeien

Elisabeth sport al vanaf haar twaalfde. “Eerst hockey en tennis”, vertelt ze. “Het langste heb ik gehockeyd, tot mijn vijftigste ongeveer. Twaalf jaar geleden ben ik begonnen met boordroeien. In een team van zeven vrouwen in een ‘Cornish pilot gig’. Dat is een zeewaardige roeiboot die vroeger gebruikt werd door Engelse loodsen. Elke roeier heeft één roeiriem, aan stuurboord of bakboord. Je zit dus om en om op een vaste bank met een balkje als voetensteun. De stuurman zorgt dat we komen waar we willen. Dat doe ik één keer per week ruim een uur, afhankelijk van het weer. Dit soort roeien vereist kracht en concentratie. Daarnaast probeer ik nog wandelingen te maken, al dan niet in een Nordic Walking-clubje. Om kracht te trainen heb ik me aangesloten bij een groepje dat één keer in de week bij de fysiotherapie Funxtion beoefent. Dat is een dynamische krachttraining, waarbij je een circuit afwerkt met verschillende gewichten en/of balansattributen. Al met al sport ik in een reguliere week vijf keer. Aan motivatie en tijd heb ik geen gebrek, omdat ik ervaren heb wat het me allemaal brengt aan positiviteit. Alleen ongeduld kan me parten spelen.”

Elisabeth kan ook anderen aanraden om op latere leeftijd nog te beginnen met hardlopen. “Absoluut”, zegt ze stellig. “Het brengt je heel veel. Vooral energie, waardoor ik het gevoel krijg (weer) te leven. Hardlopen of sporten in het algemeen kan ook helpen om allerlei ziekten te voorkomen, zoals dementie, parkinson en andere hersenaandoeningen. Bovendien is het een mooi tijdverdrijf als je nieuwe plaatsen in je omgeving wilt ontdekken. Laat je niet weerhouden door lichamelijke ongemakken of mensen die zeggen dat je niet goed wijs bent. Van jongeren krijg je juist bewondering en duimpjes. Ik probeer te laten zien dat het kan.”

Lopen doet haar goed. “Sinds ik begonnen ben met hardlopen, merk dat ik veel meer aankan, minder gauw moe of lusteloos ben. In mijn trainingen is ondanks het klimmen der jaren ook niets veranderd. Hoogstens in frequentie, omdat mijn lichaam langzamer herstelt van een zware inspanning. Fibromyalgie speelt daarin ook een rol. Het duurt langer voordat ik vrij ben van bijvoorbeeld spierpijn.”

Sectie voor ouderen in de app

“Ik vind de Hardlopen met Evy-app een uitkomst”, zegt Elisabeth. “In mijn jonge jaren bestond zoiets niet en deed ik maar wat. Met als gevolg dat ik het vervelend vond en nooit volhield. De app geeft je tal van mogelijkheden om te beginnen en door te gaan. Voor elk wat wils op ieder niveau. Gemakkelijk te volgen en omdat het via je oren binnenkomt voelt het heel persoonlijk aan. Misschien zou er een sectie voor ouderen toegevoegd kunnen worden, met een schema gericht op ouderen. Misschien maar twee keer lopen per week, wat ik zelf al deed. Maar vooral ook veel tips en do’s and don’ts.”

“Laat je niet weerhouden door lichamelijke ongemakken of mensen die zeggen dat je niet goed wijs bent”

Looppaspoort Elisabeth:

Naam: Elisabeth Loeber (72)
Beroep: Gepensioneerd
Gestart met Hardlopen met Evy: november 2017
Loopmotivatie: Gezond en vitaal oud worden en blijven