annoushka celie fan
Fans

“Piekeren en lopen gaan niet samen” – Annouschka Celie (40)

Home » Tips » “Piekeren en lopen gaan niet samen” – Annouschka Celie (40)

In elke Running.be editie zetten we een Start 2 Runner met een straf verhaal in de kijker. Het startschot voor deze nieuwe rubriek werd januari 2021 gegeven door Annouschka Celie, die door te lopen haar ziekte zo lang mogelijk in bedwang wil houden. Ze geniet intens van elke loopsessie en droomt ervan om op 10 oktober aan de start van de AG Antwerp 10 Miles te staan. 

“Ik ga nooit een snelle loper worden, maar ik ben blij dat ik kàn lopen. Ik geniet van elke training” 

In het najaar van 2020 verscheen er een mooie boodschap op de ‘Ik loop met Start 2 Run’-Facebookgroep: 

“Een persoonlijk record gelopen op de 10 km en er keihard van genoten onder een stralende zon. Nooit gedacht dat dit me ging lukken toen ik 9 jaar geleden de diagnose MS kreeg. Mede dankzij jullie schema’s, de leuke Facebookgroep en de positieve invloed op mijn gezondheid blijf ik met veel plezier verder lopen.” 

Na enkele mislukte pogingen waagde de 40-jarige Annouschka Celie zich midden vorig jaar opnieuw aan een Start 2 Run-schema. De Oost-Vlaamse was van plan om deze keer door te zetten en zocht daarvoor het gezelschap op van enkele buurvrouwen. Geen zin of slecht weer … de dames motiveerden elkaar om toch een rondje te lopen. De enthousiaste aanmoedigingen van Evy Gruyaert in de oortjes deden de rest.  

Lopen is niet zo evident voor Annouschka, want ze lijdt aan de chronische aandoening multiple sclerose (MS). Ze beseft dat ze niet op een volledige genezing moet rekenen, maar door regelmatig te sporten, hoopt ze de ziekte wel zo lang mogelijk in bedwang te houden. “Lopen en piekeren gaan niet samen. Een looptraining is voor mij dan ook de ideale manier om de drukte in mijn hoofd stil te zetten”, zegt Annouschka, die op professioneel vlak boekhoudster is bij het stadsbestuur van Gent. 

Wekelijks probeert ze 2 tot 3 trainingen in te plannen. “Voor de lockdown ging dat iets gemakkelijker. Ik heb flexibele werkuren en tijdens de middagpauze liep ik weleens een toertje door Gent. Het parcours in de Arteveldestad is niet te onderschatten, want in de buurt van het Sint-Pietersplein bijvoorbeeld is het allesbehalve vlak”, blaast ze. “Met de coronacrisis werk ik al een tijdje van thuis uit. Meestal ga ik nu lopen op woensdagmorgen als de kinderen naar school zijn en tijdens het weekend. Ik heb een loopband in huis met daarbij een scherm, zodat ik ondertussen naar Netflix kan kijken. Toch maak ik daar nauwelijks gebruik van. Ik mis de frisse lucht.” 

Een probleem waar veel startende lopers mee te maken krijgen, zijn blessures. Ook Annouschka ontsnapte er niet aan. “Ik kreeg problemen met de adductoren. Meer dan twee maanden was ik buiten strijd. Na een reeks intensieve behandelingen bij de kinesist heb ik de draad snel weer opgepakt. Het ging moeizaam, maar ik ben blij dat ik heb doorgebeten. Extra motivatie vond ik door als proefpersoon deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Hasselt.” 

Dromen van de AG Antwerp 10 Miles 

Multiple sclerose is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Er bestaat geen behandeling met medicatie die de ziekte kan genezen. Symptomen zijn grote vermoeidheid, krachtverlies en coördinatieproblemen. Vroeger kregen personen met MS de raad om geen fysieke inspanningen te doen uit vrees dat de klachten zouden toenemen. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat matige fysieke inspanningen net goed zijn. 

Onder meer de Universiteit Hasselt doet veel onderzoek naar de ziekte. Annouschka Celie verleende haar medewerking aan een studie die de impact van looptraining op het ziektebeeld analyseerde. Na een programma van 10 maanden bleek dat de deelnemers niet alleen fitter waren, maar ook een positief effect ervoeren op vlak van vermoeidheid, algemene levenskwaliteit en het geheugen.  

Ook voor Annouschka was het een interessante samenwerking. “Ik leerde trainen op hartslag en deed mijn eerste intervaltraining”, vertelt ze. “Het project werd afgesloten met een deelname aan de ENGIE Dwars door Hasselt, één van de zeldzame wedstrijden die in 2020 toch konden doorgaan. Ik heb met volle teugen genoten van de gezellige stadsloop. Na 1u09’ kwam ik over de streep, dolgelukkig met mijn prestatie. Ik ga nooit een snelle loper worden, maar ik ben blij dat ik kàn lopen. Ik geniet van elke training.” 

Veel toekomstplannen durft Annouschka niet te maken. Een halve of een volledige marathon hoeft niet voor haar, maar ze droomt toch stiekem om haar grenzen te verleggen op een 10 mijl. “Ik weet dat ik het kan, want ik ben op een zondagse training al eens de weg kwijtgeraakt. Na meer dan twee uur stond ik eindelijk weer aan mijn deur”, lacht ze. “Ik zou graag deelnemen aan de AG Antwerp 10 Miles. Het event vindt in 2021 uitzonderlijk in het najaar plaats, dus dan heb ik enkele maanden extra om te trainen!”  

Vroeger kregen personen met MS de raad om geen fysieke inspanningen te doen. Onderzoek heeft aangetoond dat matige fysieke inspanningen net goed zijn.

3 tips van Annouschka voor beginners 

1. Loop niet te hard van stapel, bouw de training stelselmatig op. 

2. Vergelijk jezelf en je prestaties niet met (die van) anderen. Mijn looptempo beschouwen anderen misschien als wandelen, maar voor mij voelt het goed aan. 

3. Je kunt zoveel meer dan jezelf denkt. Zeker bij de langere afstanden is het mentale aspect belangrijker dan de benen. 

Tip: In de ‘Ik loop met Start 2 Run’-Facebookgroep wisselen lopers ervaringen uit, moedigen ze elkaar aan en geven ze tips om te blijven lopen. Word ook lid van de grootste loopcommunity van het land via www.facebook.com/groups/ikloopmetstart2run.