Evy Gruyaert running
Looptips / techniek

Loop jij een goed tempo?

Home » Tips » Loop jij een goed tempo?

Wanneer je net start met lopen, is het niet gemakkelijk een goed tempo te bepalen. Je enthousiasme is zo groot dat je er meteen in wil vliegen en té snel van start gaat. Je hebt toch pas goed gesport als je badend in het zweet en buiten adem bent? Nope! Think again! Behoed jezelf voor blessures via een heel eenvoudige techniek:

De babbeltest

Sla tijdens de training een babbeltje met je partner, vriend(in), kinderen. Zolang je nog kan babbelen zonder je adem te verliezen, loop je een goed tempo. Tetteren is dus toegestaan. Loop je alleen? Zing dan mee met de liedjes in je oor, of sla een babbeltje met mij wanneer ik je een nieuwe tip geef. Je bent zeker en vast niet de enige die soms tegen mij praat tijdens je training 😉

Voordelen

Trainen op een haalbaar tempo zorgt ervoor dat je je basisconditie uitbouwt en je lichaam niet forceert. Naarmate je trainingen vorderen, krijg je meer variatie in je trainingsschema en wissel je intensieve trainingen & intervaltrainingen af met lange duurlopen en hersteltrainingen. Bij de eerste twee vormen ga je over je babbeltest-grens heen, de lange duurlopen en hersteltrainingen blijven in je babbeltest-zone. In totaal train je op weekbasis ongeveer 70% in je babbeltest-zone, en maximaal 30% over de babbeltest-grens. Je basisconditie helpt je niet alleen in je looptrainingen, maar zorgt ook voor een betere gezondheid. Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten, je stofwisseling versnelt, je mentale gezondheid gaat erop vooruit, en nog zoveel meer.