running shoes
Loopkledij en -schoenen

Hoe onderhoud ik mijn loopschoenen?

Home » Tips » Hoe onderhoud ik mijn loopschoenen?

Je loopschoenen krijgen heel wat te verduren tijdens een training, zeker in Belgisch weer met nu en dan regen en modder. Ontdek enkele tips om jouw schoenen een langer leven te geven.

Een goede sportoutfit begint bij een passend paar loopschoenen. Ze vormen de basis voor comfort en blessurepreventie. Het is een investering, maar wel één die heel wat oplevert. Zeker met een goed onderhoud brengen je schoenen je 800 à 1000 km verder.

Je schoenen zitten onder de modder

Doorkruiste je een modderig bospaadje tijdens je training of ging je iets te enthousiast op zoek naar een zachte ondergrond na een fikse regenbui? Laat je schoenen dan eerst drogen en klop de modder er zo veel als mogelijk af. Daarna kan je de overige modder eraf borstelen met een zachte borstel , of aan de slag gaan met water en zeep.

Je loopschoenen wassen en drogen

Wanneer je je loopschoenen wil wassen, steek ze dan zeker niet in de wasmachine. Een loopschoen bevat heel wat technologie, en door het overvloedig water en de kracht van een wasmachine zal onder andere de lijmlaag en de demping sneller slijten. Was je schoenen met een zachte synthetische borstel en wat water met zeep (geen javel!). Haal je inlegzool eruit en was die apart (zie hieronder). Spoel af met lauw water. Om je schoenen te laten drogen, prop je ze vol met keuken- of krantenpapier. Dat absorbeert het vocht. Je kan het keuken- of krantenpapier na enkele uren vervangen zodat het opnieuw vocht kan opnemen. De droogtijd van een schoen varieert tussen 12u en 48u. Probeer dit niet te versnellen door de schoenen in de zon of op de verwarming te laten drogen, en haal geen haardroger boven. Dat alles zorgt voor teveel warmte die je lijmlaag zal aantasten. Zet je schoenen in een goed verluchte ruimte op kamertemperatuur.

Je inlegzool stinkt

Zweten is onlosmakelijk verbonden aan sport. Het is dan ook een belangrijke lichaamsfunctie om je af te koelen tijdens de inspanning. Draag bij voorkeur sportkousen die het zweet goed doorlaten, dat zorgt voor minder kans op blaren. Dat zweet wordt dan wel opgevangen door je inlegzool van je loopschoen, vandaar dat het belangrijk is die ook goed te onderhouden. Haal je inlegzool eruit en reinig met een sopje van water en zeep of met vochtige (baby)doekjes. Dop een oude tandenborstel onder in het sopje en wrijf zachtjes over de zool. Spoel af met lauw water en laat de zool op kamertemperatuur drogen, net als bij je loopschoen. Blijft de stank hardnekkig hangen? Dan is er nog een iets extremere oplossing, namelijk je loopschoenen een nachtje in de diepvries steken. Knoop ze in een plastic zak, en haal ze er na een nacht meteen terug uit. Het doodt alle bacteriën. In de winter hoef je je schoenen niet in de diepvries te steken, maar kan je ze ook een nachtje buiten laten bij vriestemperatuur. Gebruik dit trucje enkel in uiterste nood, de extreme temperatuur tast ongetwijfeld je schoentechnologie aan en het effect blijft ook maar enkele trainingen hangen.

Tweede paar loopschoenen

Wist je dat je loopschoenen 48u hersteltijd nodig hebben na een training? Niet enkel jouw spieren kunnen wat herstel gebruiken, ook je loopschoenen vragen rust. Wanneer je meer dan 3x per week loopt, kan je best een tweede paar loopschoenen aanschaffen zodat je kan afwisselen. Een dubbele investering in het begin, maar je schoenen gaan wel dubbel zo lang mee 😉 Ontdek in deze blogpost welke schoenen je kan kiezen bij aankoop van een tweede paar.