Blessurepreventie \ Looptips / techniek

WAT IS BEST: HARTSLAGMETER ROND DE POLS, ARM OF BORST?

Home » Tips » WAT IS BEST: HARTSLAGMETER ROND DE POLS, ARM OF BORST?

Tegenwoordig is het meten van de hartslag tijdens het lopen één van de normaalste zaken geworden. Het is dan ook niet onbelangrijk; door je hartslag te meten, weet je wanneer je in het rood gaat, wanneer je het rustiger aan moet doen of wanneer je gerust nog een tandje kan bijsteken. Kortom: Meten is weten! Maar hoe meet je je hartslag nu het best? Via een hartslagmeter om de borst? Om de arm? Of via een sporthorloge om de pols? In deze blog vind je alle nodige informatie.  

Nauwkeurigheid of comfort? 

Wanneer je moet kiezen voor een hartslagmeter zijn twee dingen erg belangrijk bij het beslissen: de nauwkeurigheid van de waarneming en het comfort van de band/horloge.  

Nauwkeurigheid 

Ben je een topsporter of fervent liefhebber die alles tot in de details wil meten? Dan kies je best voor een hartslagmeter om de borst. Hartslagmeters om de borst zijn nauwkeuriger dan hartslagmeters om de pols. Dit komt door de verschillende werking van de meters. De hartslagmeter om de borst meet de elektrische activiteit bij iedere hartslag waar de meter om de pols veranderingen in de bloedvaten meten via de hulp van groene ledlampjes. Bij borsthartslagmeting gebeurt de waarneming van de elektrische activiteit gelijktijdig met de hartslag waardoor dit zeer nauwkeurig is. De hartslagmeting rond de pols loopt altijd iets achter op de effectieve hartslag gezien het eigenlijk een gevolg van de hartslag waarneemt, namelijk: het verwijden van de bloedvaten. Deze verwijden door zuurstof die door het bloed wordt gepompt ná de hartslag.  

Verder is de meting rond de pols minder nauwkeurig omdat er ‘ruis’ kan zijn. Zo kan het voorkomen dat je horloge niet ideaal rond de pols zit en door kleine verschuivingen of door de constante beweging van je arm niet alles correct waarneemt. Daarnaast kan het hebben van tattoos misschien zorgen voor een minder waarneming omdat de inkt het licht van de leds kan afblokken. Het aantal leds die je sporthorloge heeft is ook van belang. Hierover kunnen we zeggen: “Hoe meer, hoe beter.” Want hoe meer leds er zijn, hoe kleiner de kans is dat iets niet wordt waargenomen. De nieuwste sporthorloges zijn tegenwoordig voorzien van minstens twee leds.  

Belangrijk om te weten is het feit dat het verschil in metingen niet significant is. De metingen met de polshartslagmeter zullen slecht iets minder nauwkeurig zijn. Bij sporten waarbij de arm geen constante beweging maakt zoals bij boksen, tennis, … zal de meting minder precies zijn dan bij sporten waar de arm constant dezelfde beweging maakt zoals bijvoorbeeld lopen. Dit komt door de verhoogde kans op ruis tijdens de waarnemingen van de leds. Als je dus puur voor het plezier sport en bezig bent met duursporten, geeft een sporthorloge je zeker een goede indicatie.  

Comfort 

Een tweede belangrijke pijler is natuurlijk het comfort. Het spreekt voor zich dat een sporthorloge meer comfort biedt dan een hartslagband. Sporthorloges zijn voorzien van materiaal dat niet jeukt tijdens het sporten waardoor het niet onaangenaam aanvoelt. De hartslagband kan daarentegen wel als onaangenaam worden ervaren; voor vrouwen is de combinatie met de sportbeha niet altijd even gemakkelijk en bij mannen kan de band schuren over de borstharen. Het is natuurlijk een kwestie van smaak en gewenning. De een houdt ervan, de ander niet.  

Niet onbelangrijk: naast een verhoogd comfort bieden sporthorloges natuurlijk nog heel wat andere voordelen die de meeste hartslagmeters om de borst niet bieden. Zo wordt tijdens het sporten niet enkel je hartslag gemeten, maar ook het aantal passen die je zet, je paslengte, de afstand die je aflegt, je loopcadans, … Om deze reden is een combinatie van beiden geen slecht idee. Hartslagmeters om de borst die voorzien zijn van een bluetoothfunctionaliteit kan je koppelen aan je Start 2 Run app. Op deze manier heb je the best of both worlds.  

Tenslotte zijn er sinds enkele jaren hartslagmeter die je om de arm kan dragen. Deze werken net zoals sporthorloges met leds die het verwijden van de bloedvaten waarnemen. Deze hartslagmeters zijn iets nauwkeuriger dan sporthorloges gezien ze op een plek hangen waar de kans op ruis minder groot is en omdat op de bovenarm of kort onder de elleboog het verwijden van de bloedvaten beter kan worden waargenomen. Ben je dus echt geen fan van een borstband en wil je een betere meting van de hartslag dan een sporthorloge, opteer dan voor een hartslagmeter om de arm.  

Conclusie 

Over het algemeen kunnen we stellen dat borsthartslagmeting nauwkeuriger is dan hartslagmeting aan de pols of rond de arm, al is het verschil niet significant. Een combinatie van beiden zorgt voor de beste en meest accurate meting. Ben je geen topsporter of vind je het niet belangrijk dat alles tot in detail correct is, kies dan voor het comfort van een sporthorloge of armhartslagmeter. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak. Succes met je zoektocht naar jouw ideale hartslagmeter.  

Elke hartslagmeter die de hartslag via bluetooth kan uitsturen, kan gekoppeld worden. In de praktijk hebben we reeds succesvolle testen kunnen registreren met: 

  • Polar Ignite 2 fitnesshorloge 
  • Polar Verity Sense optische hartslagsensor 
  • Polar H10 hartslagsensor 
  • Polar H9 hartslagsensor 
  • Garmin forerunner 245 hardloophorloge 
  • Garmin forerunner 745 hardloophorloge 
  • Garmin forerunner 945 smartwatch 
  • Garmin HRM-Pro hartslagmeter 
  • Wahoo Tickr hartslagmeter 
  • Wahoo Tickr X hartslagmeter 
  • Apple Watch (koppel deze niet als hartslagmeter, maar start je training vanop je watch)